TØNSBERG: — Vi har mange gode salmer, både gamle og nye, som reflekterer mye av det samme som "Til ungdommen" når det gjelder menneskeverd og solidaritet. De gjør det også på en bedre måte. Nordahl Griegs tekst tilfører ikke noe nytt, sier Geir Ivar Bjerkestrand, som er en av Agder og Telemark bispedømmeråds delegater på Kirkemøtet i Tønsberg.

Han er medlem i komiteen som har utredet salmeboksaken til årets kirkemøte. Komiteen er delt i spørsmålet om Nordahl Griegs tekst skal med eller ikke. Fem er for å ta den inn, 16 er imot.

Synes du "Til ungdommen" bør være med i den nye salmeboken? Skriv din mening under artikkelen.

Ingen salme

Mindretallet mener teksten gir uttrykk for en sterk fellesmenneskelig lengsel etter fred, og for det ansvaret vi har som mennesker for å fremme rettferdighet. Dette anser mindretallet som viktige etiske verdier som er dypt rotfestet i kirkens tro og teologi.

— Vil noen bruke sangen i kirkelig sammenheng, står de fritt til det. Men det er ikke naturlig at den får plass i en ny salmebok, for dette er ingen salme, sier Bjerkestrand, som er organist i Froland og 1. mai begynner i samme stilling i Landvik i Grimstad.

Større utskiftning

Han er ikke overrasket over debatten sangen har utløst på Kirkemøtet.

— "Til ungdommen" ble brukt mye i en spesiell situasjon for landet og fungerte godt i den gitte situasjonen, sier Bjerkestrand, og viser til at mange fikk et nært forhold til den da den ble både lest og sunget mye etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya i fjor sommer.

Samtidig mener han at når det først lages en ny salmebok, burde komiteen ha gått tøffere til verks.

— Jeg ville ha tatt ut flere av de gamle salmene som er lite eller ikke brukt. Og benyttet anledningen til å få inn flere av nyere dato med gode tekster og en annen musikkstil. Blant annet ville jeg ha prioritert flere sanger for barn og unge, siden menighetene fremover skal fokusere så mye på trosopplæringen.

Kristent innhold

Jan Olav Olsen, lederen i Agder og Telemark bispedømmeråd, støtter Bjerkestrands syn i diskusjonen om "Til ungdommen".

— Det er ikke noe teologi eller kristent innhold i teksten. For meg er det viktig å markere at noe er salmer, og noe er det ikke. I respekt for Nordahl Grieg bør heller ikke diktet tas inn, og hans arvinger har da også motsatt seg at det blir med i den nye salmeboken, sier Olsen, som tror at den hyppige bruken av teksten i etterkant av terrorhandlingene i fjor sommer er årsaken til debatten som har oppstått.

— Vi kan likevel ikke la store enkelthendelser styre hva som skal inn i samleboken, sier Jan Olav Olsen.

På Sørlandet har "Til Ungdommen" fått en ny vår etter at bandet Honningbarna lagde sin egen versjon av sangen.