KRISTIANSAND: — Vi har det veldig fint i Kristiansand og har blitt tatt godt i mot av kunstnermiljøet, sier britiske Alexandra Higlett (31), som sammen med Georgina Hounsome (38) besøker Kristiansand i to måneder for å jobbe med kunsten sin. De er en del av nettverket Artist in Residence (AiR), et samarbeid mellom Agder Kunstsenter og Kristiansand kommune.

Ny kompetanse

Siden 2007 har enkeltkunstnere og grupper fra 14 nasjoner fått opphold på Sørlandet gjennom AiR. - Antall søkere øker hvert år, og vi er privilegerte som kan plukke ut de beste av mange profesjonelle og godt kvalifiserte kunstnere, sier Agnes Repstad, som er hovedansvarlig for AiR ved Agder Kunstsenter. Hun mener at Kristiansand får mye igjen for å ta i mot internasjonale kunstnere. - Ordningen tilfører ny og spennende kompetanse til kunstmiljøet i Kristiansand, sier hun.

BRA FOR KUNSTMILJØET: Agnes Repstad (t.v) og Ylve Thon ved Agder Kunstsenter mener ordningen med internasjonale gjestekunstnere beriker kunstnermiljøet i Kristiansand. Foto: Siril Aartun

Det er hovedsakelig visuelle kunstnere som er med i ordningen, men såkalte "crossover— prosjekter" er en trend. - Vi ser at det blir mer vanlig å blande grafisk design og kunst, sier Ylve Thon, daglig leder ved Agder Kunstsenter. Sentral gjestebolig

Kristiansand kommune tilbyr de tilreisende en leilighet i Holbergsgate, hvor de bor og arbeider. Hounsome og Higlett er fornøyde med sitt midlertidige bosted. - Det er sentralt, rolig og fredelig. Vi har blitt veldig inspirert av oppholdet vårt så langt, sier Hounsome. De britiske jentene har master i illustrasjon fra hjemlandet, og lager kunstbøker med korte historier og tilhørende illustrasjoner. I slutten av juni stiller de ut arbeidene sine i Kunsthallen.