SERVICETORGET: Rett innenfor hovedinngangen ligger publikumsområdet hvor biblioteket og servicetorget kommer. Nå er det besluttet å legge skifer i hele første etasje. Om den skal legges oppå terassogulvet eller om det først må meisles bort, er ikke avgjort. Foto: Torstein Øen
FINSNEKKER: Arnt Henriksen fra parkettleverandøren Boandrén arbeider med listverket i trappa opp til rådhusets andre etasje. Foto: Torstein Øen
STASELIG: Fra utsiden ser det ombygde rådhuset på Tangvall riktig så staselig ut, med den "svevende", gullfargede tredjeetasjen som ruver ut over torvet. På innsiden har problemene tårnet seg opp. Foto: Torstein Øen
MEISLES BORT: Deler av det problematiske terassogulvet i rådhusets første etasje er meislet bort. Kommunen har nå bestemt seg for å legge skifer i stedet. Foto: Torstein Øen
LIMES PÅ: Spann med lim står klare til å tas i bruk når parketten igjen skal festes til betongunderlaget i andre og tredje etasje i rådhuset. Foto: Torstein Øen
gulvtrøbbel 3.jpg Foto: Torstein Øen
gulvtrøbbel 9.jpg Foto: Torstein Øen

SØGNE: — Vi har ikke noen endelig åpningsdato klar, men det blir nok oppimot påske før vi kan flytte inn, sier rådmann Kim Høyer Holum .

Opprinnelig skulle det nyrenoverte rådhuset på Tangvall, som bygges om for rundt 80 millioner kroner, vært klart for overtakelse i midten av november. Over to måneder senere er det lite som minner om et ferdig bygg.

GOD DIALOG: Rådmann Kim Høyer Holum i Søgne sier kommunen er i god dialog med hovedentreprenøren Veidekke Agder om byggeproblemene.

I første etasje er forsøkene på å slipe ned ujevnhetene i terassogulvet på det nærmeste oppgitt, og skifer er bestilt. Om skiferen skal legges oppå "billigmarmoren", eller om terassoen i sin helhet må meisles bort først, er til vurdering.

Dagbøtene løper

I andre og tredje etasje er parketten skrelt av gulvene, og neste uke legges 300 kvadratmeter med 18 millimeter tjukk finsk eik – for andre gang. Den første parketten som ble lagt, var ikke akklimatisert, og må derfor legges på nytt.

— Det ligger mye god ved i containeren, kommer det tørt fra Lars Ove Mjånes fra parkettleverandøren, Haugesund-firmaet Boandrén. Han påser at alt går etter boka denne gang.

Hvor mye ekstraarbeidene beløper seg til, og hvem som tar regningen, sier rådmannen følgende om:— Vi forholder oss til de kontraktene som er inngått, så får vi ta detaljene i ettertid. I og med at vi har valgt å bytte til en høyere kvalitet på gulvet i første etasje, må vi diskutere om det er aktuelt at kommunen betaler noe av mellomlegget, sier Kim Høyer Holum.

- Hva med de ekstra kostnadene kommunen må ut med fordi dere leier lokaler i en lengre periode enn forutsatt?

— Det er blant annet det dagbøtene skal være med og dekke, svarer Kim Høyer Holum.

UHELDIG: Helge Andresen (Høyre), varaordfører i Søgne, kaller problemene med rådhuset for en skandale. Foto: Torstein Øen

— SkandaleKommunen har krevd 45.000 kroner i dagbøter av Veidekke Agder siden den opprinnelige overtakelsesdatoen, 15. november. Dette beløpet er så langt vokst til i overkant av to millioner kroner.

Helge Andresen (H), varaordfører i Søgne, nøler ikke med å betegne byggeproblemene som en svært dårlig sak for kommunen.

— Jeg synes dette begynner å ligne en skandale. Jeg vet lite om de økonomiske konsekvensene, men det vil være svært uheldig om alt som har skjedd innebærer betydelig økte kostnader for kommunen, sier Andresen, som vanskelig ser for seg at arbeidene kan bli ferdige før påske.

— Vi må helt klart få en rapport på bordet når regnskapet avsluttes, sier Helge Andresen.

Bestrider dagbøtene

Rådmann Kim Høyer Holum bedyrer at de har en god dialog med Veidekke Agder, som er hovedentreprenør for ombyggingen av rådhuset.

— Vi opplever at Veidekke tar ansvar og vil levere et godt bygg. Nå konsentrerer vi oss om å få bygget ferdig raskest mulig, sier rådmannen.

Are Westbye, administrerende direktør i Veidekke Agder. Foto: Vedekke

Are Westbye , administrerende direktør i Veidekke Agder, sier at de tar regningen for parkettbrøleren.— Vi var ikke fornøyde med den jobben. Når det gjelder gulvet i første etasje, var planen å utbedre skadene. Når kommunen så ønsket en annen kvalitet, har vi vært villige til å dele på den ekstra kostnaden, sier Westbye, som bestrider grunnlaget for dagbøtene.

— Tjener dere i det hele tatt penger på dette bygget?

— Det kommer blant annet an på utfallet av dagbotdiskusjonen.

- Blir dere enige utenfor rettssalen?

— Det er vi veldig innstilt på, svarer Westbye.