MANDAL: - Rent økonomisk ville det vært mer lukrativt å bygge luksusleiligheter. Vi kan jo ikke erstatte alle gamle industribygninger med nye boliger. For å ta vare på Mandals identitet og den gamle industrihistorien på Malmø ønsker jeg å finne noen som vil leie buehallen.

Målet er å skape ny aktivitet i en eller annen form, sier Petter Backstrøm, eier av den buehallen. Et bygg på nesten 2000 kvadratmeter like ved vannkanten langs innseilingen til Mandal.

Da den nye reguleringsplanen for nedre Malmø ble endret for noen år tilbake, ble det åpnet opp for å erstatte gamle industribygg med boenheter. Byggene som utgjorde den lokale industrihistorien har forsvunnet i rekordfart etter reguleringsendringen. Stikk i strid med stedsanalysen for nedre Malmø fra 2005, en utredning som ble satt i gang av Mandal kommune. Backstrøms buehall, er siste rest av buehallene som en gang lå på kulturhustomta, og det eneste industribygget uten drift som ikke er revet.

Unikt bygg

- Alle skal jo bygge boliger og nå er grensen nådd. Det holder nå. Jeg har alltid hatt lyst til å bevare dette spesielle bygget. Man får omtrent ikke tak i så solide byggverk i dag. Buehallen er et resultat av dristig ingeniørkunst fra 50-tallet, med sitt bueformede tak og søylefrie planløsning. Det er også muligheter for å bygge flere etasjer, sier Backstrøm, som allerede har fått en henvendelse fra kulturskolen i Mandal om å leie bygget.

- Det hadde vært flott med den typen aktivitet i bygget, men jeg mener at bygget må renoveres med rundt 4-5 millioner kroner før det er i skikkelig stand. Det tror jeg ikke Mandal kommune har penger til. Jeg ønsker å leie bygget ut over lang tid, og gjerne til en offentlig instans, sier Backstrøm.

Tomt i 15 år

Petter Backstrøm har i en årrekke vært eiendomsutvikler og investor i en rekke prosjekter på Sørlandet. Han forteller at han har vært syk de siste 6-7 årene og ikke hatt overskudd til å gjøre noe med buehallen før nå.

- Buehallen har mer eller mindre stått tom i 15 år. Det har kun vært benyttet til korte prosjekter som filmstudio, konsertlokale, paintball og nå den siste tiden som skatehall. Det er for galt at det skal stå tomt, sier han.

Roser avgjørelsen

En av dem som har disponert bygget er Morten Ekeland. Den lokale SV-politikeren er aktiv innen skatemiljøet i Mandal, som har fått lånt bygget til å sette opp skateramper.

- Jeg ble med en gang svært engasjert i bygget, og synes det er utrolig flott at Petter nå har bestemte seg for å skjerme dette bygget. Det er en viktig del av Mandals industrihistorie, sier Ekeland.

Politikeren har allerede gjort seg tanker om hva han mener bygget kan passe til.

- Jeg vet jo blant annet at Næringshagen har fått penger til et forprosjekt hvor de skal se på muligheten til å starte opp en kreativ folkehøyskole i Mandal. Dette bygget ville ha passet perfekt til den typen arbeid. I tillegg er det kommet signaler om at et nasjonalt teknologisenter vil bli lagt til Sørlandet. Hva ville vel vært bedre enn å legge det hit til Mandal og inn i den lokale industrihistorien, mener Ekeland.