KRISTIANSAND: — Vi opplever ikke at mosjonsløpere har et godt tilbud i dag, i alle fall ikke dem med litt ambisjoner. Dessuten har vi sett at flere av Sørlandets største talenter har flyttet eller flytter ut av landsdelen fordi tilbudet ikke har vært godt nok. Begge disse gruppene ønsker vi å lage et ordentlig tilbud til, sier Finn Kollstad.

39-åringen blir formann og trener i klubben med store ambisjoner. Om fem år er målet "1000 medlemmer", tre drivende arrangementer, internasjonale utøvere og medalje i Holmenkollstafetten.

- Stort potensial

— Vi ønsker å ta vare på og gi talenter mulighet til å bli internasjonale topper. Samtidig vil vi være til for mosjonister som vil noe mer enn bare å være mosjonister, og når vi ser hvor mange som driver målrettet mosjon tror jeg potensialet er stort, sier nestleder Dag Runar Pedersen - som selv ikke har bakgrunn fra løping.

— Jeg går inn i styret på grunn av min bakgrunn fra markedsføring og ledelse.

Kollstad har selv hatt mange ulike verv i KIF, og er fortsatt trener for mellom- og langdistanseløperne i klubben som han mener ikke har klart å matche tilbudet Kristiansand Løpeklubb kan tilby fremover.

— KIF har ikke god nok økonomi for utøvere som går "all in" for å bli internasjonale topputøvere. KIF har vært gode til å få fram utøvere på nasjonalt nivå, men det er ingen som har klart å ta det siste steget fordi det krever så veldig mye mer. Det handler ikke bare om penger, men også om en holdning til å ta det siste steget. Vi ønsker å skape en toppidrettsmentalitet og vinnerkultur som basis for klubben vår, sier Kollstad – som ikke har planer om å melde seg ut av KIF.

- Ønsker KIF skal lykkes

— Blir dere en konkurrent til KIF?

— Vi ønsker å være en samarbeidspartner. Vi ønsker at KIF skal lykkes samtidig som vi tror at for å etablere en slik toppidrettskultur, var det riktig å starte opp en egen klubb.

— Hvorfor kunne dere ikke få til en lignende satsing i KIF?

— Det kunne vi kanskje fått, men når vi også ønsker å nå mosjonsutøvere, er det vanskelig å overbevise dem om å begynne i en friidrettsklubb. Det oppfattes som for seriøst.

- Vanvittig engasjement

— Blir dere en konkurrent til Team Mosjon?

— Nei. Mens de fanger opp mosjonister som først og fremst vil delta i Terrengkarusellen, sikter vi oss inn mot dem som ønsker å forbedre seg, sier Kollstad om gruppa som har sitt utspring i Terrengkarusellen.

Klubben har sikret seg én sponsor - og har et mål for 2014-sesongen å få inn totalt 250.000 kroner i sponsorpenger.

— Jeg gleder meg veldig til å sette i gang. Jeg opplever at det er et vanvittig engasjement om konseptet, sier Kollstad.

Helga Birgit Bjørnarå deltok på stiftelsesmøtet søndag.

— Dette vil jeg bli en del av. De fleste forbinder KIF med seriøs satsing og friidrettsrettet, men dette er en terskel som passer meg, sier Bjørnarå, som vinner Terrengkarusellen hver gang hun deltar.

- Veldig dumt med et splittet miljø

Inger Steinsland, leder i KIF Friidrett, har lite til overs for den nye klubben.

— Det er veldig dumt at et så lite miljø som friidretten ikke klarer å samle seg i én klubb, sier Steinsland som understreker at styret ikke har behandlet saken ennå.

— Men det kommer vi snart til å gjøre.

— Du ser på dem som en konkurrent?

— De ønsker løpere fra 15 år og oppover, det vil si at vi bare blir en klubb for dem under 15 år. Det er veldig dumt med et splittet miljø. Det blir ikke et fullverdig program når vi ikke lenger kan tilby løpsøvelser. Det er veldig dumt, og det har jeg sagt til Finn, sier Steinsland.

— Har du forståelse for at de måtte danne en ny klubb for å bli attraktive for mosjonister?

— Det kan jeg ikke svare på. Men det er de samme trenerne og de samme personene som står bak, sier Steinsland.