KRISTIANSAND: — Dette er veldig moro. Det blir feiring med champagne i kveld, sier Gro Hamre, advokat ved Advokatfirmaet Tofte i Kristiansand.

Tirsdag fikk hun vite at hun har fått møterett for Høyesterett. Det skjer etter at hun har ført to prøvesaker for Norges høyeste domstol og bestått prøven.

Første gangen Hamre møtte i Høyesterett, var i 2012, da hun representerte Kristiansand kommune i mobbesaken mot kommunen. I forrige uke førte hun sin andre prøvesak for Høyesterett, i en samværssak.

- Som en eksamen

Når advokatene får føre saker som prøvesaker i Høyesterett, vurderes de nøye av dommerne.

— Jeg har vært veldig nervøs rett før jeg skulle inn. Du får litt klump i magen på forhånd, siden du skal prosedere en sak for de beste dommerne i landet. I tillegg er du til vurdering, det er som en eksamen, forteller Hamre.

Etter prøvesakene får advokaten dommernes vurdering av egen innsats. Det hender at advokater stryker på prøven. Men Hamre har altså bestått de to nødvendige sakene.

— Jeg har ikke fått evalueringen etter den siste saken ennå, men jeg har fått beskjed om at det gikk bra, forteller Hamre.

Få kvinner

Tirsdag ble hun feiret med blomster og kake på advokatkontoret. Tofte har nå til sammen fire advokater med møterett for Høyesterett. I den praktiske arbeidshverdagen, spiller ikke møteretten så stor rolle.

— Det betyr at du har erfaring med å prosedere i Høyesterett og at du kan møte der uten å måtte søke om det. Jeg tror ikke jeg vil få andre typer saker som følge av dette, for det er umulig å forutse hvilke saker som vil havne i Høyesterett, sier Hamre.

Så vidt Hamre vet, er hun den eneste kvinnelige, praktiserende advokaten i Agder med møterett for Høyesterett. Fra før har advokat og tidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal fra Aust-Agder hatt møterett. Også hennes mor, Sigrid Stray, hadde denne retten.

- Blir stadig flere kvinner

— Dette var veldig bra. Jeg må bare si gratulerer, sier Monica Haugedal, leder for Vest-Agder krets i Advokatforeningen.

Hun kjenner heller ikke til andre praktiserende kvinner i Agderfylkene som har møterett.

— Hvorfor er det så få kvinner med møterett?

— Kvinneandelen blant advokater har vært lav. Nå er det stadig flere kvinner som uteksamineres som jurister. Jeg er sikker på at andelen kvinner som får prøvd seg for Høyesterett vil øke, sier Haugedal.

I advokatforeningen er kvinneandelen 33 prosent. Advokatforeningen har laget en statistikk blant sine medlemmer med møterett. Den viser at kun ti prosent av advokatene som kan prosedere i Høyesterett er kvinner. Generalsekretær Merete Smith har ikke et klart svar på hvorfor.

— Det er vanskelig å gi noen klar årsak, men vi ser at det er færre kvinner enn menn som prosederer saker. Å være prosedyreadvokat regnes som ganske krevende, men vi har mange flinke, kvinnelige advokater som prosederer mye. Blant våre yngste medlemmer, er flertallet nå kvinner, sier Smith.