LILLESAND: — Jeg føler at det er stor interesse for å etablere seg her. Så det blir spennende å se når vi åpner salget på Birkeland Hotell. I første omgang blir det nok en del lokale som melder seg, og vi ser for oss at det nok kan komme virksomheter innen salg av byggevarer og trebearbeiding. Kanskje også veiservice, men det er nok mer usikkert. Uansett, det er meget atttraktive tomter som selges nå, med profil ut mot veien, sier areal- og prosjektplanlegger Arild R. Syvertsen.

I alt er hele området på Tveide på omkring 240 mål. Man legger opp til en grønn profil med gressplener og trær mellom eiendommene, så ikke mer enn 160-170 mål vil bli brukt til ulike typer næringsvirksomhet. Området som nå legges ut for salg, er på omtrent 60 mål.

Fredelige omgivelser

Det har vært relativt smått med sentrale og byggeklare næringstomter i Birkenes de seinere årene. Nå får dette en radikal endring. For nettopp beliggenheten er dette stedets store styrke. Feltet ligger like ved fylkesvei 402, innfallsporten til Birkenes fra motorveien. Det er bare et par minutter å kjøre til Birkeland og fem minutter ned til E 18. I tillegg vil det blitt opparbeidet gang- og sykkelvei forbi området. I en strategiplan for næringsparken heter det imidlertid at stedet tross alt har en mer usentral beliggenhet enn en del konkurrerende områder.

Men arealene er flate og oversiktelige og ligger i vakre og fredelige omgivelser. Rapporten peker også på at Birkenes allerede er en industri- og vekstkommune og at tomteprisene er konkurransedyktige.

Ønsker ikke detaljvarer

Tveide Næringspark er for øvrig et ganske ferskt navn. Arealene har til nå vært omtalt som Jordbruna. Dette har imidlertid ledet tankene hen mot jordbruk og er et lite kjent navn ut over lokalmiljøet. Tveide klinger mer kjent for de fleste. Det er for øvrig lange historiske røtter på Tveide, her har det vært både kongevei og postvei, og Lillesand-Flaksvandsbanen tøffet og gikk forbi i et par generasjoner, med tømmer og torv og en og annen sønderristet passasjer.

Tveide ble regulert som næringsområde i 2007. Til sammen er det regulert 246 mål, og man ser for seg alt fra kontorer til forretninger og industri.

Vil unngå konkurranse med Strøget

Detaljvarehandel er det imidlertid sagt nei til i reguleringsplanen. Det kan sies ja til plasskrevende varegrupper som byggevarer, møbler, bil, båt og planteskoler, men man ønsker ikke matvarer, klær og sko. Slike butikker bør ligge i sentrum, heter det. Man ønsker ikke noen konkurranse med Strøget.

Politikerne ønsker for øvrig at Birkenes skal være en "ja-kommune" med raske salgsprosesser og behandling av byggesaker.

Tomtene i første byggetrinn skal være klare 1. juli med planering, vei, vann og kloakk. Det er ikke fritt for at det har blitt mye torv å grave bort, og mye av denne torven har Birkeland Blomsterpark tatt i mot.