KRISTIANSAND: Fredag publiseres resultatet i Scandinavian journal of primary healthcare.

— Studien viser at akupunktur ikke virker mot kolikk. Jeg håper konklusjonene i den får legene til å vurdere nøyere hvilke behandlinger de gir babyer, sier sjefredaktør Peter Vedsted i det anerkjente, medisinske vitenskapsmagasinet Scandinavian journal of primary healthcare til Fædrelandsvennen.

I forbindelse med sin doktorgrad på akupunktur har allmennlege Holgeir Skjeie fra Kristiansand gjennomført en vitenskapelig studie som viser at nålestikkene ikke virker mot kolikk. Foto: Jon Anders Skau

Studien blir ikke publisert før fredag 15. november, og Holgeir Skjeie har gjort avtale med NRKs helsemagasin Puls om enerett på publisering av forskningsresultatet. Derfor vil han ikke kommentere konklusjonen.Men Vedsted forteller om konklusjonen og resonnerer videre på konsekvensene den bør få:

Stikke

— I stedet for å stikke nåler i babyene, synes jeg legene skal bruke tid på å gjøre foreldrene trygge og gi dem ro. Det vil roe barnet og redusere stressnivået hos både foreldre og barn, sier Vedsted.

Skjeie begynte på studien i 2009, som del av sitt doktorgradsarbeid sammen med lege og akupunktør Trygve Skonnord. Studien utgår fra Avdeling for allmennmedisin, Helsam, Universitetet i Oslo og er finansiert ved midler fra Allmennmedisinsk Forskningsfond. Tre hovedspørsmål drøftes: Hvordan virker akupunktur på barn generelt, hvordan virker akupunktur mot kolikk, og hvis ikke det virker, hva skal behandlerne gjøre da.Her er nettsiden som ble brukt under studien.

Tidligere har det vært en sannhet at akupunktur virker sterkere og raskere på barn. Skjeie ville undersøke om dette er sant.

Placebo

Et viktig poeng med å utføre studien har, i følge Skjeie, vært å unngåplacebo-effekten, ettersom babyer ikke er i stand til å ønske at de ble friskere. Og da placebo-effekten ble fjernet, ved at ingen foreldre visste om barnet fikk behandling eller ikke, viste det seg altså at nålen ikke utgjorde noen vesentlig forskjell.

Sjefredaktør Peter Vedsted i det anerkjente, medisinske vitenskapsmagasinet Scandinavian journal of primary healthcare

Men Vedsted bekrefter at Skjeie har avdekket den såkalte "Hawthorne-effekten" på foreldrene. Det vil si at de har merket forbedring av babyens tilstand bare fordi de er med på et prosjekt, og forventer forbedring.Fra Kristiansand har barn fra to legesentre, Hellemyr (hvor Skjeie praktiserte inntil det nylig flyttet til Bystranda legesenter) og Kvadraturen legesenter, deltatt. Babyer og foreldre fra Bergen, Askøy, Oslo, Østfold, Vestfold, Kristiansund og Trondheim har også deltatt.

Behandlingen gikk ut på at barnet fikk en liten nål i et akupunkturpunkt øverst i leggmuskelen, i begge bein, i 30 sekunder. Dette skjedde tre dager på rad, og så måtte foreldrene notere ned endring i gråting, styrke og varighet.

Virker ikke

Konklusjonen i studien er lik foregående vitenskapelige studier, nemlig at det ikke kan påvises noen særlig effekt utover placebo-effekten. Det har vært påvist en viss virkning mot kvalme, og en smertedempende effekt som følge av kroppens naturlige reaksjon på selve stikket.

— Hvordan synes du det er legeetisk at du tilbyr pasientene dine en behandling som i stor grad er placebo-effekt?

— Det går helt fint. Selv med medikamenter innen skolemedisin er placeboeffekten en del av virkningen. Jeg mener det er gjort studier som viser at nålen har en bitteliten betydning, men det viktigste er at pasienten tror at behandlingen skal virke. Vi skal gi pasienten tro, håp og tillit. Så akupunktur er en effektiv placebo-behandling, sier Skjeie.

Kiropraktikk virker heller ikke

Heller ikke kiropraktisk behandling har noen virkning ifølge enstudie ved Haukeland sykehus fra 2011.

Behandlingen der kiropraktoren utfører manipulasjonslignende behandling på ryggsøylen og nakken på barnet, har ikke påvisbar effekt på kolikk, i følge Dagens medisin. Doktorgradsstipendiat og barnelege Edda Olafsdottir har i sin studie forsket på to grupper spedbarn med kolikk, en gruppe fikk kiropraktisk behandling, den andre fikk ikke.

— Resultatene viser at barna i begge gruppene gråt to timer mindre pr. dag etter at behandlingen startet. Dette kan forklares ved at foreldrene er tatt på alvor og er trygge på at barnet deres er friskt, sier Edda Olafsdottir. En annen forklaring er at foreldrene har lagt om rutinene etter råd fra Olafsdottir. Slike råd gis til alle foreldre med kolikkbarn.

Akupunktør har gode erfaringer

Inge Simonsen som driver som Simonsen Akupunktur & Fysioterapi i Kristiansand, er overrasket og tvilende til studien utført av Holgeir Skjeie.

– Jeg har behandlet mange spedbarn for kolikk med akupunktur, og har opplevd at de har blir kvitt plagene. Nå er det selvsagt umulig å dokumentere at de ikke ble kvitt kolikken av andre årsaker, men det har ikke virket slik, sier Inge Simonsen som driver sin praksis i Kvadraturen.

Han sier han vet alt for lite om studien til Holgeir Skjeie til å kunne kommentere den, og kan bare vise til egne erfaringer.

– Det var helt nytt for meg at akupunktur ikke skal ha noen effekt mot kolikksmerter, og jeg spør meg om det i studien er stukket på gale punkter, sier Inge Simonsen.

Han gikk i fjor selv et kurs i barneakupunktur, og mener å ha gode erfaringer på området.