KRISTIANSAND: — Bronkiolitt er en av de vanligste årsakene til at spedbarn havner på sykehus i vintermånedene. Med våre forskningsresultater som bakgrunn vil barn over hele Norge få bedre behandling på sykehusene, sier forskingsveileder ved Barnesenteret på Sørlandet sykehus Leif Tore Eskedal.

Hver eneste vinter oppstår epidemier med den alvorlige lungesykdommen bronkiolitt. Tusenvis av spedbarn rammes av pusteproblemer, slapphet, dårlig eller ingen matlyst og generelt dårlig almenntilstand. Fra år til år er det store variasjoner i omfang av epidemiene.

2000 babyer

Men gjennsomsnittsberegninger viser at det årlig legges rundt 2000 babyer i Norge inn på sykehus med bronkiolitt, og de utgjør bare et mindretall av alle som rammes. Nesten ingen babyer slipper unna, men de fleste blir friske hjemme. Bare på Sørlandet sykehus ble 980 babyer mellom 0 og 1 år lagt inn i løpet av tre års-perioden 2010-2012. — Sykdommen er alvorlig, og en god del må overvåkes på intensivavdeling og få tilførsel av oksygen, og et par babyer i året må legges i respirator på Sørlandet sykehus, sier Eskedal.

I mange år har standardbehandlingen ved Sørlandet sykehus, og alle andre i Norge, vært at babyen har fått adrenalindoser regelmessig - for eksempel hver fjerde time døgnet rundt. Dosene er blitt gitt som damp babyen inhalerer.

Fortere friske

— Vi gav bare saltvannsdamp til kontrollgruppen av babyer, og det viste seg at de ble like fort, og ofte fortere, friske som de som fikk adrenalin, sier Eskedal.

Han understreker at behandlingen ikke kurerer sykdommen, den skal bare lindre symptomene slik at kroppens eget immunsystem kan bruke kreftene på å overvinne viruset som herjer.

Over 400 barn ble undersøkt i en toårsperiode, hvorav 25 kom fra Sørlandet. Studien ble gjennomført på flere sykehus, under ledelse av Oslo universitetssykehus. Resultatene er også publisert i velrenommerte The New England Journal of Medicine 13. juni og Eskedal er en av 13 medforfattere.

Studien viste at inhalasjonsbehandling gitt kun ved behov vurdert av sykepleier, resulterte i raskere bedring sammenliknet med inhalasjoner gitt med faste klokke intervaller.

Stressfaktor

For babyen er adrenalindampen en stressfaktor, som altså ikke har vist å ha bedre effekt enn saltvannsinhalasjoner.

— Babyen får det bedre fordi den får mer ro, behandling etter behov og dermed mer søvn. Resultatet er at de fortere blir friske nok til utskrivelse, sier Eskedal.

En annen fordel med de nye retningslinjene er at helsepersonellet slipper å bruke så mye tid på å dosere og gi babyene adrenalindampen. Pleierne får mer tid til å følge med på hvordan babyen har det, og kan heller gi behandling når det er behov.

Feildosering

— Og når det gis medisin sjeldnere, reduseres også faren for feildoseringer, påpeker Eskedal.

Babyene blir som regelen liggende på sykehuset i to til fire dager, før de er så friske at de kan skrives ut.

— Nå utarbeides nye nasjonale retningslinjer på grunnlag av forskningsresultatene. Da vil også liggetiden på sykehusene reduseres, noe som frigjør ressurser til andre oppgaver, sier Eskedal.

PS! Hvis du vil lese hele forskningsrapporten i The New England Journal of medicine, klikker du her