KRISTIANSAND: — Ut fra videoen er det vanskelig å se nøyaktig hvor fort de kjører, men dette er langt over streken. Dette er tullekjøring og disse folkene mangler fullstendig respekt for lover og regler, sier koordinator for sjøtjenesten i Kristiansand, Ove Austenaa.

Det var sist lørdag at en av Fædrelandsvennens lesere var vitne til råkjøringen like ved Tømmerstø Brygge og Hærøya. Han filmet videoen som du kan se hvis du trykker på bildet i toppen av saken.

— Hvis vi hadde sett dette, hadde båtførerne blitt stoppet, anmeldt og fått en kraftig reaksjon, sier Austenaa.

15.000 kroner i bot

Ifølge politiadvokat ved Arendal politistasjon, Unni Gullberg, dreier reaksjonene seg hovedsakelig om kraftige bøter. Hun vil ikke kommentere videoen, men uttaler seg på generelt grunnlag.

— Den laveste boten er på 1500 kroner, men kan i enkelte grove tilfeller komme opp i 15.000 kroner. Reglene er ekstra strenge når det gjelder femknopssoner. Dette er soner hvor det er mye trafikk, folk som bader og mange som har båter liggende langs brygger og skjær. I tillegg til kraftige bøter kan det bli snakk om erstatningsansvar hvis kjøringen fører til at andre båter blir ødelagt.

- Fare for seg selv og andre

Råkjøring på sjøen er langt i fra noe nytt fenomen i området ved Hærøya, og politibåten som er stasjonert i Kristiansand har ekstra fokus her om sommeren.

— Det er et relativt smalt sund de kjører gjennom på videoen. Med så stor fart, er de en fare for seg selv og ikke minst andre som ferdes i området. Vi slår ned på fartsovertredelser, uaktsom kjøring og promillekjøring. Politiet kan ikke gjøre annet enn å oppfordre folk til å følge fartsgrensene på sjøen, sier Austenaa.