KRISTIANSAND: — Jeg så på lang avstand hva som hadde skjedd, og jeg skjønte at det kom til å koste dyrt, sier Hilde Valand (24).

Den nyutdannede førskolelæreren fra Kristiansand kjøpte sin første bil fredag i forrige uke. Allerede mandag fant hun bilen sin bulket etter å ha vært på personalmøte på arbeidsplassen sin på Lund. Den som krasjet bilen har ikke meldt fra.

— Det var en utrolig kjip følelse og jeg ble mer lei meg enn sint, sier Valand til Fædrelandsvennen.

Skade for 13.000

Bilen, en Suzuki Liana fra 2004, ble kjøpt for 65.000 kroner i forrige uke. På verksted er bilens skade taksert til 13.000 kroner dersom rimeligste løsning velges.

— Bilen har fått en bulk like ved siden av lykta og hele forskjermen må byttes. Den er også skadet på undersiden. Ved verkstedet fikk jeg vite at denne delen også burde byttes for at det skulle bli helt fint igjen. For å gjøre det rimeligst mulig skulle de prøve å gjøre det beste ut av det uten å bytte delen, forteller Valand.

Det vil ikke lønne seg å bruke bilforsikringen. Valand må derfor ta regningen selv.

— Jeg håper det vil tære på samvittigheten til den som krasjet bilen min og at vedkommende melder seg. Eventuelt at noen som kan ha sett noe sier i fra, sier 24-åringen.

Stor økning

Tall fra Finans Norges trafikkskadestatistikk viser at det har vært en stor økning i antall skader på parkerte biler på Sørlandet de siste 20 årene.

I 1992 ble det meldt inn 744 slike skader til forsikringsselskapene for Aust-Agder og Vest-Agder. 20 år senere var det tilsvarende tallet 2472. I fjor ble erstatningsbeløpet på ca. 22 millioner kroner. Til sammenligning var dette beløpet på ca. 3,5 millioner kroner i 1992. ## Mange melder ikke fra

— Parkeringsskader er et svært vanlig problem. Enkelte steder er det så trangt å parkere at man nesten trenger boksåpner for å komme seg ut, sier Arne Voll , informasjonsansvarlig i Gjensidige.

Han erfarer at terskelen for å melde fra om småskader er lav hos mange.

Arne Voll, informasjonsansvarlig i Gjensidige.

— Tall fra tidligere undersøkelser viser at 50 prosent av norske bileiere har opplevd å finne bilen sin skadet uten at noen har gitt melding i forkant, sier Voll til Fædrelandsvennen.

Problemet med småskader på bilen er at det ofte ikke lønner seg å ta det ut på forsikringen.

— Derfor er det nok høye mørketall, sier han.

Parkeringshus er verstingen

Steder hvor det står mange biler, der skjer det også mange parkeringsskader. Dette er derfor et særlig problem i storbyene.

Flertallet av skadene som meldes til forsikringsselskapet har skjedd i parkeringshus.

— Trange og mørke parkeringshus er verstingen. Med søyler og lite plass er det mye som kan skje. Det er lett å selv være borti eller at andre er borti. Noen vet ikke engang at de har vært borti, mens du har de som merker det, men snur seg vekk og satser på at det går bra.

— Sørlandsparken bygges stadig ut, og dette er et typisk sted hvor det skjer mange av denne typen skader. Vi ser dette overalt hvor det bygges store kjøpesentre. Der er man veldig utsatt. Denne typen skader er mye mer fraværende i distriktene.

- Ikke et problem hos oss

Ledelsen ved Sørlandssenteret kjenner ikke til at parkeringsskader er vanlig på deres eiendom.

— Jeg får høre fra vår driftssjef dersom det skjer ting som vi blir gjort oppmerksomme på. Det er veldig sjeldent at vi får tilbakemelding om slike skader, sier senterleder Ruben Storevold til Fædrelandsvennen og legger til:

— Men det kan hende at slikt skjer uten at vi blir informert om det.

Parkeringsskader er noe senterlederen ikke opplever som en utfordring.

— Min erfaring er at dette skjer mest i trange parkeringshus. I våre parkeringshus er det mer åpent.

Når utbyggingen av Sørlandssenteret står klar til høsten åpner også et nytt parkeringshus med 700 parkeringsplasser.

Ferdigstilt blir dette Norges største kjøpesenter. Antall parkeringsplasser vil overstige 4000.