KRISTIANSAND/OSLO: – Jeg hadde sjekket oppgjøret tidligere på dagen, men ville bare dobbeltkontrollere det. Men etter å ha tastet inn brukernavn og passord kom jeg plutselig inn på de personlige sidene til en mann i Oslo, jeg fikk helt sjokk, sier Thorsen til Fædrelandsvennen.

Inne på siden kunne han lese Oslo-mannens selvangivelse, brev fra lånekassen, personnummer og kontonummer. På dette tidspunktet var han ikke klar over at folk over hele landet som var inne på Altinn for å sjekke sitt oppgjør, havnet inn på siden tilhørende en 36 år gammel mann fra Oslo.

Prøvde å ringe mannen

Han søkte derfor opp vedkommende i telefonkatalogen og prøvde å ta kontakt med ham.

– Jeg tenkte at han måtte få beskjed om dette. Alle han personopplysninger var jo plutselig tilgjengelig for meg på pc-skjermen min. Dette er jo informasjon som uredelige sjeler fort kunne misbrukt, sier Thorsen.

Stengte nettsiden

Da Fædrelandsvennen var i kontakt med Skatteetaten tirsdag kveld, var de klar over problemet.– Vi holder på med å undersøke saken nå, forteller Skatteetatens Live Sandven Slettebø til Fædrelandsvennen.

Kort tid etterpå ble Altinn.no stengt i påvente av en avklaring.

Hvor mange som fikk tilgang til Oslo-mannens personopplysninger er foreløpig uvisst. Men ifølge Altinn har alle som har prøvd å logge seg inn på systemet mellom klokken 18.17 og 18.35 tirsdag kveld fått opp mannens selvangivelse.

– Alvorlig

Til Aftenposten forteller informasjonsansvarlig for Altinn.no, Jørgen Ferkingstad, følgende om hendelsesforløpet.

– Klokken 18.17 logget vedkommende inn på Altinn. Mens han var logget på skjedde det en alvorlig feil i løsningen. Skjermbildet fra hans side er blitt feilaktig lagret i minnet på en av våre servere. Alle som har prøvd å logge seg inn mellom 18.17 og 18.35 har sett denne siden, sier Ferkingstad til avisen.

Mange nordmenn kom rett inn på denne ligningen, tilhørende en mann i Oslo.

Aftenposten har også vært i kontakt med Oslo-mannen, som heter Kenneth til fornavn. Han forteller at han ble oppringt av flere personer som informerte han om hva som hadde skjedd.– Dette er svært alvorlig, men jeg ønsker ikke å kommentere noe videre, sier han.

Erstatning

Informasjonsdirektør Ove Skårai Datatilsynet mener at Skatteetaten må beklage overfor mannen og muligens gi erstatning, men understreker at også at slike ting kan forekomme fra tid til annen.

Skåra minner om at det nok også skjedde feil da Skatteetaten brukte manuelle metoder, men påpeker at dimensjonene og konsekvensene blir mye større når det først går galt i teknologisk avanserte systemer.

– Skatteetaten måles nå først og fremst på hvordan de reagerer på dette. Skjer det gang på gang, vil det gå på tilliten løs, sier han.

Skremt

Øystein Thorsen derimot mener at det hele er en skandale.

– Dette er private tall og ikke noe allmennheten skal se. Det er greit at det er lov til å gjøre feil, men sånne som dette bør man unngå. Det er en skandale, fastslår han.

Han er nå redd for at lignende ting kan skje i fremtiden.

– Plutselig sitter det en fremmed mann og får opp all slags personlige opplysninger om meg på sin pc-skjerm. Det er ikke noen hyggelig tanke, sier Thorsen.