KRISTIANSAND: — Vi har ikke behandlet tallene godt nok ennå, men vi har lagt fram en sak for politikerne, hvor vi i grove trekk forteller hvor Kristiansand scorer bra og hvor kommunen scorer mindre bra når det gjelder folkehelse. Datagrunnlaget er foreløpig for dårlig til at jeg kan si noe konkret om funnene, sier kommuneoverlege Vegard Vige.

Mer psykiatri og kreft

Etter innføringen av en ny lov om folkehelsearbeid, er alle landets kommuner pliktige til å utarbeide en oversikt over helsetilstanden i den enkelte kommune. For Kristiansands del, viser det foreløpige arbeidet at byen ligger godt over landsgjennomsnittet når det gjelder sykehusinnleggelser for psykisk lidelse. Byen har også høyere dødelighet på grunn av kreft enn landet for øvrig.

— Dette er jo trender som har kommet fram under tidligere undersøkelser, og er derfor kanskje ikke så overraskende. Det som er bra med slike undersøkelser, er at de gir grunn til å stille mange spørsmål, sier Vige.

Mindre mobbing

På plussiden viser folkehelseprofilen at hjerte- og karsykdommer og sykehusbehandling av lungesykdommen kols er mindre utbredt i Kristiansand enn i landet for øvrig. Det er mindre mobbing på skolen (10. klasse) og elevene ser ut til å trives bedre på skolen i Kristiansand enn det som er vanlig i Norge.

— Mange har en misoppfatning om at folkehelse handler om noe som kan behandles av helsepersonell i hvite frakker. De tar feil. Skal man gjøre noe med folkehelsen, må man heller se på familieforhold, utdanningsnivå og i hvilken grad folk deltar aktivt i arbeidslivet.

Mange kilder

Kommuneoverlegen sier lokale faktorer kan spille en rolle. Han trekker frem som et eksempel at noen grupper i befolkningen med sterk religiøs tilknytning i liten grad røyker og drikker.

— Slike ting kan spille inn på en så lokal folkehelseprofil. Nå begynner jobben med å finne ut hva som ligger bak tallene, sier Vige.

Dugnad

For å få et så korrekt bilde som mulig, har kommunen satt sammen en gruppe som skal analysere funnene. Det blir hentet tall fra 83 forskjellige registre og databaser. Gruppen er sammensatt av folk med helsebakgrunn og god peiling på statistikk.

— Jeg er helt sikker på at dette er et veldig viktig verktøy i kommunens planarbeid. Målet med en slik undersøkelse er å identifisere problemene og gjøre noe med dem. Målet er å gjøre befolkningen friskere.

Tirsdag blir de foreløpige resultatene fra folkehelseprofilen lagt fram for politikerne i helse- og sosialstyret. Om et par måneder foreligger en mer gjennomarbeidet analyse av folkehelsa i Kristiansand.

— Helsetjenesten alene kan ikke gjøre befolkningen i en kommune friskere. Det er en dugnad for hele samfunnet, sier Vige.