KRISTIANSAND: — Jeg hadde forventet mer enn dette. Da Sørlandsutvalget la fram sin rapport under Arendalsuka, sa Trond Giske at han skulle lese rapporten først. Og så kommer de nå hit med ingenting. Det er skuffende, sier leder av Node-klyngen, Kjell O. Johannessen.

Fredag var statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Sigbjørn Johnsen og næringsminister Trond Giske på Gimlemoen for å legge fram sin ferske strategimelding om maritime næringer.

Savnet utspill

KJELL O. JOHANNESSEN Foto: Reidar Kollstad

Konkrete tiltak for næringen generelt ble lansert, men Johannessen savnet utspill om noen av de 19 tiltakene for til sammen 490 millioner kroner som utvalget har foreslått.— Sørlandslaben er det fremste verktøyet vi har hvis skal vi etterleve visjonene om å være verdensledende på vårt felt. Men vi har ingen garanti for at det blir realisert, og til det mangler vi 50 millioner kroner fra staten. Jeg er veldig forbauset over at det ikke nevnes, sier Johannessen.

Sørlandslaben skal være et sted for forskning, utdanning og undervisning, der Node-bedriftene utgjør kjernen. Ideen har fått muntlig støtte fra næringsminister Trond Giske, men ennå er det ikke gitt klarsignal til etableringen.

- Alt i sin tid

Til Fædrelandsvennen sier Trond Giske at det er for tidlig å komme med penger.

PIKENES JENS: Jens Stoltenberg var naturligvis populær blant de lokale AUF-erne, men også på studentpuben Østsia etterpå lot han seg villig fotograferer med studentene. Rundt 20 av dem fikk han også vervet til partiet. - Jeg fikk en veldig god mottakelse, sa han til Fædrelandsvennen. Foto: Kjartan Bjelland

— Noen svar på den rapporten kom allerede i Nasjonal transportplan (Ntp), og vi gir økte rammer til GIEK (Garanti-instituttet for eksportkreditt) (10 milliarder kroner, jour. anm.). Men i dag var vi her for å legge fram vår maritime strategi, sier Trond Giske.- Men nå har du fått lest rapporten, og Johannessen etterlyser svar?

— Det er mange millioner kroner dette er snakk om, og hvilke tiltak som skal få penger må utredes grundig. Så vi må ta dette i tur og orden. Jeg har sagt at forskning og innovasjon er det viktigste for oss, men vi må vente til statsbudsjettet, også når det gjelder Sørlandslaben, sier Giske.

Fornøyd med mye

Kjell O. Johannesen, som fredag hadde sin siste dag som klyngeleder, sier også at han synes regjeringens rammevilkår for den maritime eksportnæringen er gode.

— Vi er glade for at rammene til garantiinstituttet utvides. Det er en garanti for våre bedrifter som vil eksportere, og sikrer at kontrakter havner i Norge. Det skal også sies at Trond Giske må være den mest aktive og lyttende næringsministeren i nyere tid.

Jens Stoltenberg åpnet presentasjonen med å si at det går bra på Sørlandet, og at det i stor grad skyldes de maritime næringer. Han sa at dokumentet som ble lagt fram var en del av veksten som regjeringen har lagt til rette for.

Regjeringen la fram meldingen «Stø kurs 2020» i tre byer fredag, der regjeringen lover å gjennomføre 50 tiltak for å styrke de maritime næringene. Blant tiltakene er heving av taket og lovfesting av nettolønnsordningen, som skal sikre norske sjøfolk på norske skip ved å holde et norsk lønnsnivå.

— En lovfesting av nettolønnsordningen vil trygge arbeidsplasser på Sørlandet, og det er viktig, sa Stoltenberg.