KRISTIANSAND: KrF vil bruke 50 millioner ekstra på å forebygge samlivsbrudd og hjelpe de som opplever brudd. Partileder Knut Arild Hareide mener samlivsproblemene har konsekvenser for flere enn de familiene som blir rammet.

— Det er viktig å få fram at mange barn som opplever samlivsbrudd klarer seg bra. Men vi vet at innen barnevern og pp-tjenestene er barn som har opplevd samlivsbrudd overrepresentert. Derfor er det viktig at vi har et familievern som kan hjelpe både foreldrene og barna, sier Knut Arild Hareide til Fædrelandsvennen.

Han er bekymret over de 9900 skilsmisser i Norge i 2012 og er uenig i at samlivsbrudd er en privatsak politikerne ikke skal engasjere seg i.

— Vi vet at når familiene er i oppløsning er det vanskelig for barna. De blir veldig sårbare. Derfor er det viktig for dem at foreldrene får hjelp til å få en bedre relasjon, sier Hareide.

Ut mot Ap

Knut Arild Hareide vil bruke de 50 millionene på å styrke familievernkontorene. I tillegg relanserer han Bondevik-regjeringens satsing med direkte statlig støtte til samlivskurs.

KrF mener de rødgrønne har neglisjert arbeidet med å forebygge samlivsbrudd ved å ikke styrke familievernkontorene. De mener at familievernet har fått altfor lite oppmerksomhet fra regjeringen og at samlivstiltak er bygget systematisk ned.

— Det har vært altfor lite snakk om brutte relasjoner og de rødgrønne har abdisert i disse spørsmålene. Men vi mener dette er et samfunnsproblem. Vi kan ikke komme med noen moralske føringer, men vi kan jobbe for å forebygge og for å hjelpe de som har opplevd brudd, sier Hareide.

I tillegg til mer penger til familievernkontor og samlivskurs, vil han også forandre reglene for megling. Foreldre som krangler om barna skal ha tre timer obligatorisk megling før de får lov til å gå til retten.

— De skal sette seg ned og megle ved familievernkontoret, og det er ikke nok med den ene timen de må gjennom i dag.

Effekt

KrF støtter seg på samlivsekspert Frode Thuen når de vil styrke familievernet og gi mer penger til samlivskurs. Ifølge Thuen viser enkelte utenlandske studier at samlivskurs kan redusere antall skilsmisser med femti prosent.

— I Norge hadde vi et eget prosjekt der førstegangsfødende fikk tilbud om samlivskurs. Det var et godt tiltak, men er nå så redusert at det er vanskelig å holde ved like den aktiviteten som er skapt, sier Frode Thuen.

Han er enig med Hareide i at regjeringen gjør for lite.

— I stedet for å utfase slike tiltak, burde de tatt grep og styrket innsatsen, sier Thuen.

På samlivskurs

De rødgrønne deler ikke KrFs sterke bekymring for alle skilsmissene i Norge, og mener det i flere tilfeller er positivt at folk skiller seg. Men de er villige til å styrke samlivskursene (se egen sak).

Knut Arild Hareide selv har ikke gått på samlivskurs.

— Men jeg har vel tenkt at etter denne valgkampen kan det være et behov for Lisa Maria og meg, sier Hareide.

Og legger til:

— Det er ikke noe i vår relasjon som bekymrer meg i dag. Men jeg har gått på kurs for å håndtere ledere i næringslivet, men jeg har ikke gått på kurs for å håndtere samlivet. Dette er ikke skilsmissekurs, men relasjonskurs, sier Hareide.

Deler ikke skilsmisse-bekymring

Arild Stokkan-Grande (Ap) deler ikke Knut Arild Hareides sterke bekymring over skilsmissene i Norge.

— Det er tøft nok for de som går gjennom et samlivsbrudd om de ikke også skal måtte føle at de representerer et samfunnsproblem, sier Stokkan-Grande. Han sitter i Stortingets familie- og kulturkomite.

Han er enig i at det offentlige må kunne tilby forebyggende tiltak og gi støtte til de som velger å flytte fra hverandre. Men han deler ikke KrFs bekymring for skilsmissetallene.

— Økt skilsmisserate er ikke nødvendigvis uttrykk for at noe er galt. Tvert imot kan det være et tegn på at det er større frihet enn før. Det gjelder for eksempel kvinner som før ble værende i en voldelig relasjon. Men de parene som ønsker hjelp, skal vi stille opp for, sier Arild Stokkan Grande

Han sier at de rødgrønne ikke har fjernet overføringene til samlivskurs, kun øremerkingen.

— Vi er helt enig i at det trengs et løft innen familievernet. Men da må KrF samarbeide med oss og ikke gå til partier som vil gi skattekutt. Da er familievern noe av det første som vil ryke.