GAMLE TIDER: Da Carl I. Hagen turnerte på Sørlandet i 1989, kom det flere tusen på møte på Torvet. Vidar Kleppe kom på Stortinget og Frp gjorde sitt beste valg til da. Hagen mener tidene for store torgmøter er forbi og minner om at han ikke er leder i partiet lenger. Foto: Trygve Skramstad

KRISTIANSAND: — Nå kan vi endelig snakke om egne saker igjen. Når vi kan få lov å snakke om innvandringspolitikk, helse og justispolitikk skjønner folk at de må ha et sterkt Frp, sier Carl I. Hagen.

Torsdag snakket han for rundt 30 frammøtte på Kongens senter i Kristiansand. Blant dem satt det også noen som var med da Carl I. Hagen og Vidar Kleppe snakket for et par tusen mennesker på Torvet i Kristiansand i 1989. — Det er litt forskjell fra nå?

— Dette er jo et innendørs møte tidlig på dagen, og tidene har forandret seg siden 1989. Dessuten er ikke jeg partileder lenger.

Bedre tider

Når Carl I. Hagen skylder på 22. juli for dårlige resultater ved kommunevalget i 2011, er det fordi han mener det ble brukt mot partiet. Til forskjell fra tidligere valg, kunne ikke partiet snakke om innvandringspolitikk.

— Våre motstandere utnyttet det som skjedde 22. juli og det ble vanskelig å snakke om innvandringspolitikk. Men det tror jeg er borte nå, sier Hagen til Fædrelandsvennen.

Selv la han ingen bånd på seg da han kom inn på innvandringspolitikk på Kongens senter.

GAMLE TIDER: Da Carl I. Hagen turnerte på Sørlandet i 1989, kom det flere tusen på møte på Torvet. Vidar Kleppe kom på Stortinget og Frp gjorde sitt beste valg til da. Hagen mener tidene for store torgmøter er forbi og minner om at han ikke er leder i partiet lenger. Foto: Trygve Skramstad

— Vi vil ha en mye strengere innvandringspolitikk. Jens snakker om alle innvandrerne fra EØS-området, men det er jo ikke de som er problemet. Problemet er innvandrere fra Asia og Afrika som har en annen kultur og som ikke vil tilpasse seg. De vil kanskje ha det tryggere eller ha tilgang til våre goder, men mange vil ikke tilpasse seg, sa Hagen.

Sliter

På meningsmålingene sliter Frp fremdeles med å beholde to mandater i Vest-Agder. Men Carl I. Hagen er fast i troen på at de vil gjøre et godt valg og havne i regjering.

— Vidar Kleppe mener at Siv Jensen kan takke ham og Jan Simonsen for at dere nå har bygd dere opp til å kunne komme i regjeringen?

— Det velger jeg ikke å kommentere, sier Carl I. Hagen.

Før han legger til:

— Holder Vidar Kleppe på fremdeles?

— Ja, han deler ut valgsedler utenfor biblioteket, svarer vi.

— Har du snakket med ham etter at han ble ekskludert?

— Nei, det tror jeg ikke, svarer Hagen.

Utydelige

Vidar Kleppe bekrefter at han ikke har snakket med Carl I. Hagen etter at han ble ekskludert i 2000.

TROFASTE: Stortingsrepresentant Åse Michaelsen og Frp-velger Thomas Thomassen (93) har fulgt partiet gjennom opp- og nedturer. Nå kjemper Frp om å beholde to mandater fra Vest-Agder. Foto: Torstein Øen

— Men jeg har mange gode venner i Frp og du må få med at både jeg og Jan Simonsen håper Frp kommer i regjering, sier Kleppe som kom inn på Stortinget som 24-åring etter torgmøtet i 1989.- Det var jo en helt annen tid. Nå sitter folk hjemme framfor tv og går ikke på torgmøter. Men partiet har også blitt mer utydelige. Folk må stemme Demokratene hvis de virkelig vil ha forandring.

Tilbake

Hagen tror at en sterk privat sektor, nær kontakt med USA og mange kristne forklarer partiets sterke posisjon på Sørlandet.

— Vi har vært tydelige i spørsmål som familiepolitikk og Midtøsten. Der har vi stått opp og forsvart Israel som er det eneste demokratiet i regionen.

— Men nå mister dere velgere til Høyre?

— Vi har alltid konkurrert med de om velgerne. Men folk må huske på at skal de ha et systemskifte, er det Frp de må stemme på. Høyre må ta altfor mye hensyn til KrF og Venstre og det blir ikke skikkelige forandringer av det.