Tirsdag gikk de streikende i tog i Kristiansand sentrum. Foto: Tormod Flem Vegge

KRISTIANSAND: Etter streiken ble trappet ytterligere opp onsdag formiddag er 18 skoler og 14 barnehager i Kristiansand stengt.

Konfliktsutvalgsleder i Unio, Arnulf Andersen, sier at de nå har tatt ut 1.040 medlemmer i Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune. Han påpeker at det aldri er hyggelig å ramme tredjpart.

— Men det er heller ikke greit at vi i det offentlige skal ta hele støyten. Om ikke vi får fire prosents lønnsøkning, så sakker vi akterut igjen. Det går utover rekrutteringen til yrket, sier Andersen, og legger til:

— Det var lite snakk om problemene ute i Europa når de ansatte i privat sektor fikk sitt lønnsoppgjør.

Store konsekvenser

De tre tiendeklassingene Lise Lilletun Christiansen, Frida Steinkopf og Kornelia Endresen tar imidlertid streiken med stor ro. De forakter ikke noen ekstra fridager på forsommeren.

— Vi har hatt skriftlig eksamen, men kan miste muntlig hvis streiken fortsetter til uken. Det hadde ikke gjort noe, sier jentene, før de legger til at det er synd om de mister de siste kosedagene som kommer før ferien. Undervisningen på Oddemarka ungdomsskole er de stort sett ferdig med uansett.

Under deres første ekstra fridag møtte de noen av sine tidligere lærere som satt streikevakt på Lovisenlund skole.

— Vi ønsker det samme løftet som privat sektor har fått, slik at vi ikke sakker akterut nok en gang, sier lærer Bjørn Vidar Nilsen. Han sier det er lenge siden lærerne fikk et lønnsløft. Siden har de tapt litt for hvert år.

Tirsdag gikk de streikende i tog i Kristiansand sentrum. Foto: Tormod Flem Vegge

— Vi gjør så godt vi kan uansett, men det handler vel så mye om de som skal komme etter oss. Vi ønsker å rekruttere dyktige folk i fremtiden også, sier Nilsen.- Det er synd at vi må gå til dette skrittet. Jeg hadde ikke trodd det skulle være nødvendig ved et så moderat krav som drøyt fire prosent, sier Ingvild Solheim, som også var streikevakt onsdag.

Omfattende

— Det er mange som mister sin skolegang disse dagene streiken varer. Tiendeklassingene mister sin eksamen, og småbarnsfamilier rammes hardt, sier oppvekstdirektør Arild Rekve i Kristiansand kommune. Han sier at streikens omfang nå er stort for Kristiansand kommune.

— Dette er omfattende. Det går spesielt utover foreldre som er avhengig av skoler og barnehager for å få hverdagen til å gå rundt. Mange enkeltfamilier er nå berørt, sier Rekve.

Oppvekstdirektøren anslår at mellom 4.000 og 5.000 elever er rammet som følge av at 18 skoler er stengt. Nesten halvparten av kommunens skoler er nå rammet.

I tillegg kommer rundt 1000 barn i de 14 stengte barnehagene.

— Det er voldsomt, men streiken er lovlig. Slik er spillereglene, og dette er en del av demokratiet. Men det er ingen tvil om at det får store konsekvenser for mange, legger han til.

Stengte skoler

Disse skolene i Kristiansand er helt stengt: Alternative skoletilbud, Fagerholt, Grim, Havlimyra, Nærmiljøskolen på Hellemyr (avdeling Toppen på Hellemyr skole har vanlig drift), Justvik, Karl Johans Minne, Kristiansand International School, Kongsgård skolesenter, Lovisenlund, Mosby, Mottaksskolen, Oddemarka, Presteheia, Solholmen, Tordenskjoldsgate, Torridal og Wilds Minne.

SFO stenger fra og med onsdag 30. mai ved alle skolene som stenges fra samme dag. I tillegg er SFO stengt ved disse skolene: Flekkerøy, Sjøstrand, Slettheia, Strømme og Torkelsmyra

Det blir redusert tilbud ved disse SFO-ene: Dvergsnes, Karuss, Vardåsen, Voie. SFO ved Hellemyr, avdeling Toppen, gir vanlig SFO-tilbud.

Stengte barnehager

Disse barnehagene holder stengt: Bamsebo, Bergtoras vei, Fergefjellet, Hamretun, Hellemyr - kompetanseavdelingen. (Andre avdelinger har redusert tilbud), Hellinga, Kongsgård flyktningbarnehage, Kløvergården, Mosby, Møllestua, Odderøya, Pedagogisk lekesenter, Ravnedalen, Skårungen, Sløyden.

Disse har redusert tilbud: Askeladden, Auglandstjønn, Bispegra, Havlimyra, Hellemyr (med unntak av kompetanseavdelingen, som er stengt), Jordbærveien, Karuss, Linerla, Nøtteliten, Roligheden, Søm, Taremareskogen og Tinnstua.