KRISTIANSAND: Opprinnelig er han fra England. I Wales møtte han kjærligheten. Nå er paret på plass i Vennesla, og begge skal undervise på hver sin utdanning i Kristiansand. Iain Sutherland er professor i rettsinformatikk. Et fag som er ukjent for de fleste, men som kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på dem som hører hva han underviser i.

— Mange tror dette er et rent teknisk fag. Jeg legger stor vekt på at det samtidig må undervises i etikk. Jeg er ikke interessert i at noen skal misbruke kunnskapene de får her, sier Sutherland og rynker pannen.

Men hva driver han egentlig med?

Sensitiv informasjon

I en større studie han ledet, kjøpte han opp utrangerte harddisker som folk solgte på internett og i brukthandlere. Forskerteamet hans undersøkte hva de kunne rekonstruere av data folk trodde de hadde slettet.

De fant ikke bare brukernavn og passord til de gamle eiernes epostadresser eller nettbutikker. Denne informasjonen kan være alvorlig nok, på avveie i et kriminelt nettverk som vil handle med dine kredittkort i nettbutikker eller tappe nettbanken din.

Men de fant også sensitive data fra sykehus, militære hemmeligheter, og detaljer om våpensystemer og personene som hadde utviklet våpensystemene.

— De fleste datamaskiner sendes til land som Kina for gjenvinning. Bekymrer det deg?

— Det bekymrer veldig. Nigeria overtar også veldig mye. Når du tenker over hvordan dette kan misbrukes av forbrytersyndikater eller fremmede stater, så snakker vi om alvorlige problemer som vi må lære oss å forstå, og avverge.

Sørlandske harddisker

— De harddiskene du undersøkte, ble kjøpt på nettet og i Storbritannia. Gjør du noe slikt her også?

— Vi er i full gang. vi har kjøpt en 30-40 stykker allerede. Jeg gleder meg til å finne ut om folk på Sørlandet er flinke til å slette sine data på en ordentlig måte.

Sutherland smiler skjevt.

— Vi skal forske på dem, og bruke dem i undervisning. Jeg håper jo at vi skal oppdage at alle diskene er blanke, og at folk her kan beskytte informasjonen sin ordentlig. Men jeg tror ikke det er slik.

Kina og Russland

Da han startet den omfattende diskstudien gjennom University of Glamorgan, kostet verktøyene han trengte, godt over hundre tusen kroner.

— Nå selges programpakker for å jobbe med en harddisk på denne måten ned i 2000 kroner. Det lages gode og avanserte programmer. De fleste kommer fra Kina og Russland. Man kan jo spørre seg hvorfor, sier han.

— Hvis jeg skal kvitte meg med en gammel datamaskin, holder det ikke å formatere disken på nytt?

— Nei! Du må ta vare på disken selv. Eller ødelegge den fysisk. Ikke send noe videre til fremmede, som inneholder dine passord og personsensitive data. Og ta godt vare på informasjonen som tilhører bedriften din, oppfordrer Sutherland.

Det treårige studiet på Noroff vil inneholde en del grunnleggende undervisning om hardware og software, og analytisk tenkning. Hensikten er at man ikke bare skal lære å gjenvinne data, men å gjøre det på en slik måte at informasjonen man finner, er såpass intakt og uendret at den kan brukes som bevis i en rettssal.