LILLESAND: — Vi bilister brukes som melkekuer, uten at det bringer så mye tilbake til veisystemet, hevder Svein-Erik Jansen fra Birkeland.

Han har sett seg lei på alle bomstasjonene som settes opp langs de norske veiene. Dråpen som fikk begeret til å renne over var opprettelsen av innkrevningspunktet på E 18 i Lillesand i mai.

Boikotter bommen

Gjennom Facebook-gruppa "Boikotting av E 18" oppfordrer han til nettopp det. Selv har ikke Jansen kjørt gjennom Lillesand-bommen en eneste gang etter den ble satt i drift.

— Jeg protester mot bomstasjoner generelt, og bommen i Lillesand spesielt. Den er satt opp på helt galt grunnlag. Det er veldig mange som er flinke til å snakke og protestere mot bomstasjonene, men det er få som viser handling, sier Jansen.

Derfor vil han nå sende et budskap til myndighetene om at nok er nok.

Stoppeaksjon

22. juni planlegger Jansen en aksjon. Den går ut på at så mange bilister som mulig skal stoppe opp på E 18 i Lillesand. I begge retninger.

— Jeg håper å få med mellom 200 og 300 biler på aksjonen, uttaler han.

— Det er nok litt optimistisk å tro at de fjerner bomstasjonen i Lillesand på grunn av denne aksjonen. Men blir vi mange nok gir vi i alle fall en tydelig beskjed om at vi ikke finner oss i dette, sier Jansen.

Kleppe er med

Med seg i aksjonsgruppa har han blant annet fått Demokratenes Vidar Kleppe.

— Dette vil jeg og flere fra Demokratene være med å støtte opp om. Vi er jo nå det eneste partiet i Norge som er konsekvent mot bompengefinansiering. Dette er en dobbelbeskatning av bilistene som er helt umoralsk, sier Kleppe.

NAF sentralt har vist et spesielt engasjement mot opprettelsen av bomstasjonen i Lillesand, fordi de mener at den bryter med Stortingets egne prinsipper for bomfinansiering.

Kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal sier NAF støtter Jansens motstand mot Lillesand-bommen, men vil ikke delta i stoppeaksjonen.

— Det er mange som mener at vi skal ut og aksjonere, men vi jobber ikke på den måten. Vi driver mer lobbyvirksomhet direkte inn mot politikerne. Men det betyr ikke at vi ikke synes det er lurt av andre å gjøre slike aksjoner, sier Sagedal.

Up er kritisk

— Jeg synes ikke firefeltsveien på E 18 er noe bra sted å ha aksjoner, sier distriktssjef Øystein Krogstad i Utrykningspolitiet.

Han mener det lett kan oppstå trafikkfarlige situasjoner ved at biler kjører sakte eller stopper helt opp i veibanen.

— Det går rett og slett for fort på E 18. Hvis politiet kommer over slike ting på veiene, vil vi forsøke å løse det opp så fort som mulig, sier Up-sjefen.

Han oppfordrer Svein-Erik Jansen til å ta kontakt med lokalt politi og veivesenet for å avklare hvilke regler han må holde seg til.

Det sier Jansen også at han har tenkt å gjøre.

— Vi ønsker ikke å skape trafikkfarlige situasjoner med aksjonen, og kommer til å skilte ved innkjøringen til E 18 og på motorveien. Forhåpentligvis kan vi stoppe helt opp i ett felt. Hvis det ikke er tillatt drar vi i gang en kjør sakte-aksjon, sier aksjonisten.