Mastersoverommet som hører til det rosa badet på forrige bilde. Foto: Laurent Meesemaecker
«Secondary bedroom» er veldig rosa. Foto: Laurent Meesemaecker
I La Pausa er veldig lite endret siden Chanel bygget i 1929. Årsaken er blant annet at Wendy Reves, eier nummer to, ville leve som Coco Chanel. Foto: Laurent Meesemaecker
Coco Chanel var ikke interessert i å bade, og bygget heller ikke basseng. Foto: Laurent Meesemaecker
Eiendomsmarkedet på den franske rivieraen har gått tregt de siste fem årene, ifølge megler Fredrik Lilloe. Foto: Laurent Meesemaecker
At nabohusene er et stykke unna, er for at eiendommen skal være privat, ifølge megler. Tomten er på 26 mål. Foto: Laurent Meesemaecker
Chanel og familien Reves' møbler følger ikke med huset, men kjøper kan by på de forskjellige. Foto: Laurent Meesemaecker
I spisestuen står bordet Chanel pleide å samle gjester rundt. Foto: Laurent Meesemaecker

— Det ble ikke bygget basseng, for Coco Chanel var ikke interessert i å bade, sier Fredrik Lilloe, eiendomsmegler og partner i Knight Frank.

Den franske moteskaperen Gabrielle «Coco» Bonheur Chanels gamle feriehus i Sør-Frankrike er til salgs for 40 millioner euro, «cirka 1/4 milliarder kroner».

Chanel startet som hattedesigner og utvidet med kjoler, dresser, bukser for kvinner, smykker og parfyme. Hun er kjent for å ha laget «den lille sorte», og skal ha skapt unisexmoten. Coco Chanel døde i 1971, nå er Karl Lagerfeld sjefsdesigner for motehuset.

At nabohusene er et stykke unna er for at eiendommen skal være privat, ifølge megler. Tomten er på 26 mål. Foto: Laurent Meesemaecker

— Dette er for folk som har kapital, og som ønsker å eie noe unikt de kan vise frem til venner, kjente og businesskontakter, sier Lilloe.

Clark Gable på fest

Huset, som ligger mellom den italienske grensen og Monaco, kalte Chanel La Pausa (pausen, red. anm.), angivelig etter bibelhistorien om at Maria Magdalena tok en pause i samme område på vei fra Jesu korsfestelse i Jerusalem.

I 1953 solgte Chanel huset til det nå avdøde ekteparet Emery og Wendy Reves. Nå eier Reves' stiftelse eiendommen.

- Clark Gable har vært på fester i La Pausa. Igor Stravinski, Pablo Picasso, Salvador Dali og Hugh Grosvenor besøkte huset flere ganger. Chanel giftet seg aldri, men hadde mange «kamerater» på besøk, sier Lilloe.

I tillegg skal fransk motstandsbevegelse ha brukt huset under andre verdenskrig.

Partyfamilie overtok

Coco Chanel kjøpte eiendommen i 1929 for 1,8 millioner franc, og bygget huset for seks millioner franc, noe som var veldig mye den gangen, forteller Lilloe.

Flere kjente personligheter har tilbrakt tid her, blant annet Winston Churchill. Foto: Laurent Meesemaecker

Eier nummer to, ungarske Emery Reves var forfatter, finansmann, kunstsamler og forlegger, mens kona, amerikanske Wendy Reves, for noen er kjent som filantrop og tidligere modell. Hun arvet huset da Emery Reves døde i 1981. — Reves-familien var en partyfamilie, en skikkelig sossefamilie. Wendy Reves trodde hun var Coco Chanel selv, hun har beholdt stilen i huset slik den var og levd livet sitt som Coco Chanel levde sitt, sier Lilloe.

Winston Churchill bodde i La Pausa i 54 uker mellom 1956 og 1960. Han var en nær venn av Reves-familien, og hadde to faste etasjer i østfløyen da han var på besøk.

Oppussingsobjekt

Designet på La Pausa er basert på barnehjemmet hvor Chanel vokste opp, et nonnehjem fra 1100-tallet.

— I tillegg går fem vinduer igjen flere steder i eiendommen, de representerer parfymen Chanel no 5. Chanel ble inspirert av å bo på La Pausa, og laget en parfyme kalt La Pausa no 28 som først ble lansert i 2007, altså etter hennes død, sier Lilloe.

Veldig lite er endret i La Pausa siden Chanel var eier. Foto: Laurent Meesemaecker

Hovedhuset er på cirka 1000 kvadratmeter, og trenger fullstendig oppussing, ifølge Lilloe.

— Man må gjøre noe med alt utenom planløsning og struktur. Det er nesten som et museum. For eksempel er det syv soverom og syv bad, soverommene er altså tilknyttet et bad hver. Det er litt rare løsninger, for eksempel har alle badene tjenesteinngang. Nå klarer man å tørke seg selv, sier Lilloe.

— Det er heller ingen som har laget mat her selv. Det har tjenerne stått for. Kjøkkenet er et «tjenestekjøkken», med anretningsrom i et rom foran, sier Lilloe.

Kjøpers marked

De siste fem årene har eiendom gått tregt på den franske rivieraen, ifølge Lilloe.

— Man kan trygt si at det er kjøpers marked her, også i det øvre prissjiktet. Samtidig er det mer interesse nå enn før, folk drar på visning på eiendommer som denne, og større eiendommer. Det er et stort skritt frem at folk vurderer å kjøpe, sier Lilloe.

Chanel i New York har lagt inn bud, men budet var for lavt. De er interessert i å kjøpe opp eiendom som har betydning for selskapet, forteller Lilloe.

Den mest aktuelle interessenten akkurat nå er en forretningsmann fra Midtøsten som driver innen olje, gass og bygg.

Norges dyreste

Ifølge finn.no er den dyreste eiendommen i Norge akkurat nå en eiendom som er prissatt til 110 millioner kroner. Det er ambassadørboligen for den canadiske stat på Bygdøy.

Eiendommen har ligget ute for salg siden i fjor, og er satt ned i pris siden da.

Den dyreste ferieboligen er et hyttetun med fem bygninger på Geilo med prisantydning på 25,5 millioner kroner. På Finn er den dyreste ferieboligen utenlands prissatt til 440 millioner kroner, den ligger i Florida.

Ifølge Hegnar online er Norges dyreste eiendom Munkebakken til 255 millioner kroner, som eies av Arne Fredly. Den nest dyreste er Kavringen Brygge 3 på 160 millioner kroner, som eies av Olav Nils Sunde. På tredjeplass er Strømstangveien 9 på 135 millioner kroner, som eies av Erik G. Braathen.

Finn.no og Schibsted er i samme selskap.