KRISTIANSAND: Statsråd Torbjørn Røe Isaksen sendte nylig et brev til de to institusjonene der han sa ifra om at regjeringen støtter arbeidet med å fusjonere Universitetet i Agder (UiA) og Høgskolen i Telemark (HiT).

Bakgrunnen var at regjeringen ønsker å stanse fremveksten av nye universiteter. Men dette rammer altså ikke fusjonsplanen mellom Telemark og Agder.

— Begrunnelsen for å innføre en stopp i etableringen av nye universiteter, er ikke relevant for fusjonsplanen mellom Telemark og Agder. Rett og slett fordi en fusjon ikke vil føre til flere universiteter, men at en høyskole og et universitet slår seg sammen for å bli mer robuste, sier Bjørn Haugstad, statssekretær i Kunnskapsdepartementet.

Navnet klart

Styrene ved de to institusjonene skal til sommeren ta stilling til om de vil slå seg sammen eller ikke.

I februar vil de ha klart et forslag til navn, hvilken styringsform et sammenslått universitets får og hvor ledelsen skal sitte. De vil også fremme forslag om hvor de forskjellige fagmiljøene skal plasseres.

— Vi forsøker å holde dette på et overordnet nivå, men vi må gå lenger enn de planene som foreligger. Derfor kommer vi til å legge fram forslag om både styringsform og noe om faglig organisering, sier Nils Kristian Bogen, rektor ved Høgskolen i Telemark.

Forslagene vil bli sendt på høring før styrene behandler fusjonssaken i juni.

— Vi har likevel ikke detaljplanlagt dette. Skulle det bli et positivt vedtak i juni, vil det fortsatt gjenstå betydelig arbeid, sier Bogen.

Han sier at de har fått den bekreftelsen de trenger fra regjeringen for å kunne fortsette.

— Det ble sådd tvil om prosessen ville stoppe opp, men nå har vi fått en soleklar tilbakemelding på at vi kan gå videre.

Støtter

I brevet til de to institusjonene skriver Torbjørn Røe Isaksen at han støtter planene om å fusjonere de to institusjonene.

— Vi har ikke noen spesielle synspunkter på akkurat den fusjonen, men vi er generelt positive til å få til mer robuste universiteter og høyskoler. Det synes også å være en viktig drivkraft for arbeidet som foregår mellom Høyskolen i Telemark og Universitetet i Agder, sier Bjørn Haugstad.

Under den forrige regjeringen, anbefalte Stjernøutvalget å slå sammen flere av høyskolene i Norge. De rødgrønne bestemte at sammenslåinger skulle skje frivillig, de oppfordret til økt samarbeid og støttet sammenslåinger. Den nye regjeringen vil trolig gå lenger.

— Så langt har vi videreført politikken fra forrige regjering. Vi vurderer det som et godt, men neppe sterkt nok tiltak. Men hvordan et nytt grep vil bli, vet vi ikke ennå, sier Haugstad.

Er det for mange utdanningsinstitusjoner i Norge?

— Vi har ikke klar formening om det er for mange institusjoner. Derimot mener vi det er grunn til å spørre om mange studier blir tilbudt på så mange steder at det går utover den faglige kvaliteten. Det trenger ikke være funksjon av antall studiesteder, men av mange parallelle tilbud.