— Brandsdal har rett, mener den erfarne bistandsarbeideren Arve Danielsen.

I enkronikk går han til nye angrep på Strømmestiftelsen etter ukens debatt om hvordan administrasjonskostnader beregnes. Brandsdal trakk seg som ambassadør for organisasjonen fordi han mente organisasjonen kommuniserer feil rundt hvor mye av kostnadene som går til formål, og hvor mye som går til administrasjon.

— Jeg savner ydmykhet og respekt for personer som stiller kritiske spørsmål i bistandssammenheng, sier Danielsen, som reagerer på at generalsekretær Øyvind Aadland mente det var behov for "voksenopplæring" da Brandsdal startet debatten om hvordan administrasjonskostnader skal beregnes.

Beklager ordbruk

— Jeg beklager bruken av ordet "voksenopplæring". Akkurat dét kom skjevt ut. Vi er glade for å få en anledning til å diskutere dette, men vi reagerer på at faktagrunnlaget er fullt av feil, sier Øyvind Aadland.

Arve Danielsen har også engasjert seg for å hjelpe bistandsorganisasjonen MYSA i Mathare-slummen i Kenya, sammen med Teddy Moen og Trenerforeningen. Strømmestiftelsen brøt samarbeidet med MYSA i kjølvannet av en konflikt om håndtering av seksuelle overgrep og påstander om korrupsjon. Foto: Kristin Ellefsen

Strømmestiftelsen sier Brandsdals premisser i debatten, som gjentas av Danielsen, er basert på konsoliderte tall, som inkluderer datterselskaper som har separate regnskap, og at det bidrar til forvirring.I tillegg er mye av lønns— og reisekostnadene direkte formålsrelaterte. Organisasjonen måler ikke sitt arbeid i hvor mye penger man gir bort til fattige mennesker. Strømmestiftelsens arbeid består i å spre kunnskap og bygge kompetanse som skal sette folk i stand til å hjelpe seg selv.

— Vi har selvsagt fokus på å holde kostnader lavest mulig. Vårt overordnede mål er hvor mange mennesker som hvert år klatrer ut av fattigdom gjennom vårt arbeid. Dette må være bærekraftig, sier Aadland.

Hos innsamlingskontrollen har Strømmestiftelsen sitt på det tørre. "Formål" er ikke identisk med penger som er sendt ut av landet, og administrasjonsutgifter finnes også hos norske bistandsorganisasjoners partnere i andre land.

Facebook-angrep

– Strømmestiftelsen må bli enda tydeligere på hva som er formålet og hvor pengene går, slik at vi unngår slike misforståelser i fremtiden, sa investor Kurt Mosvold, rådsleder i Strømmestiftelsen, da Brandsdal først gikk ut med sin kritikk.

Det gledet Einar Øgrey Brandsdal.

På Facebook torsdag brøt han likevel en to dager gammel enighet med Strømmestiftelsen om å legge saken bak seg. Han la ut en lang tekst med tittelen "Derfor har Strømmestiftelsen absolutt ingen troverdighet lengre" hvor han harselerer med organisasjonens arbeid.

Det som fikk begeret til å renne over var kronikken fra jobbskaper-ambassadørene som tok organisasjonen i forsvar og hevdet 600.000 mennesker er løftet ut av fattigdom. Dette er formuleringer organisasjonen ikke bruker selv. Det tallet egentlig beskriver, er antall mennesker som på ulikt vis er berørt av prosjektene.