— Vi føler oss overkjørt. Hvor er demokratiet? Vi frykter en rasering, sier Maria Uldal til Fædrelandsvennen.

De om lag 25 fremmøtte Justøya-beboerne måtte onsdag kveld reise skuffet hjem fra bystyret i Lillesand. Politikerne ville ikke snu og byggeplanene på Mæbø går dermed sin gang. De neste årene skal det bygges 47 nye eneboliger i området.

— I alle år har det blitt sagt at det skal være en liten utbygging på Justøya. Så kommer plutselig dette massive prosjektet, sier Håvard Uldal i Justøy bygdelag.

Ville ikke utsette

Utbyggingsplanene har versert siden 2007, men det var først etter at detaljreguleringen ble vedtatt i fjor høst at de voldsomste reaksjonene kom. Onsdag ble klagene fra naboer og andre avvist av bystyret. Venstres forslag om å utsette saken ble også nedstemt.

— Forslaget om utsettelse innebærer at det vil ta nesten ett år å få en ny plan på bordet. Vi må da starte helt på nytt, sa ordfører Arne Thomassen (H), som selv var mot utbyggingen da den først dukket opp på politikernes bord.

Mæbø ble allerede i 2006 pekt ut som et område for fremtidig boligbygging. Aps Leif Vagle mente engasjementet fra folk på Justøya kom for sent.

— Befolkningen kom for sent på banen. Når saken har kommet så langt vil det være useriøst å gå mot planene, sa Vagle.

- Mulig å snu

Justøya-beboerne mener det er urettferdig å si at de burde engasjert seg tidligere.

— De kan ikke forvente at vi får med oss alt som skjer i bystyret, sier Maria Uldal.

Hun får støtte av Venstres Petter Toldnæs, som mente det var fullt mulig for politikerne å snu.

— Jeg la fram forslaget om utsettelse i håp om å lirke til noe som kunne være akseptabelt for flere parter. Utbygger har i møter vært klar på at det er 47 boliger eller ingen, så da må man velge side, sier Toldnæs.

- Har fått brev i posten

Utbygger Kai Rødland stiller seg uforstående til at byggeplanene skulle komme som en overraskelse.

— Det er veldig rart at naboene sier det. Alle på Justøya har visst om denne planen. Vi har fulgt alle spillets regler. Naboene har fått rekommandert brev i posten, så jeg forstår ikke at de kan si det de sier, sier Rødland.

Han er godt fornøyd med at politikerne forkastet klagene og gikk imot en utsettelse.

— Nå har vi holdt på i åtte år, så det var på tide med en avgjørelse. Hadde planene blitt utsatt måtte vi ha begynt på nytt. Det hadde kostet masse penger, sier Rødland.

— Hadde det blitt aktuelt å saksøke kommunen dersom politikerne hadde snudd?

— Det kan jeg ikke kommentere, sier Rødland.

Naboene setter nå sin lit til at Fylkesmannen til Aust-Agder vil gripe inn.

— Bygdelaget kommer nå til å sette seg ned for å se hva vi kan gjøre videre, sier Håvard Uldal.