FUNGERER: Fyrvert Grete Toresen tester ut den nye mobilguiden for Ryvingen fyr, som Simen Lunøe Pihl fra nabofyret i vest nå har montert. Foto: Roar Greipsland

MANDAL: — Nå informeres det både på teksttavler og på mobiltelefon, konkluderer Simen Lunøe Pihl. Simen er museumsfaglig medarbeider ved Lindesnes fyr, men har de siste dagene stått i bresjen for å gjøre nabofyret Ryvingen i øst bedre og først med viktig fyrinformasjon. På Ryvingen er det derfor satt ut seks informasjonstavler, med alt fra fyrets historie til dagliglivet for de som bodde her ute. Informasjon er det også om at fyret eies av Kystverket og drives av Ryvingens Venner i samarbeid med Mandal kommune.

Blåser ikke bort

— Disse blåser ikke av sted, fastslår Simen. Tavlene er laget i solid betong, og skrudd sammen av fem deler for å gjøre det relativt enkelt å transportere dem. Selve infoen er skrevet på folierte aluminiumsplater. Lindesnes fyrmuseum står bak infotavlene, i samarbeid med Kystverkmusea.

— Vi har rundt 80 fredede fyrstasjoner. Noen av dem har infoskilt, men det har vært lite samordning rundt dette. Nå har vi fått laget et system som passer godt inn på fyrene, og som tåler barsk klima med mye vær og vind, forklarer Simen. Samtidig har han også montert en egen mobilguide ute på Ryvingen, eller det som riktignok heter "Laternaguide". I praksis er det slik at du får både musikk og info direkte inn på mobilen din når du låner et av headsettene på fyrstasjonen.

Trådløst nettverk

— Når du står her ute, søker du opp trådløst nettverk på mobilen og finner Laternaguide. Dette er helt åpent, og så skriver du bare et eller annet ord i adressefeltet. Dermed er du inne, og kan velge menyer på ulik informasjon om fyret eller høre musikk som Bjørn Charles Dreyer har laget spesielt for Ryvingen fyr. Han har tatt opp lyder både under og over vann. Virkelig verdt å lytte til, anbefaler Simen.

Infosystemet på mobil finnes fra før på Lindesnes fyr, og er svært populært. Tiltaket er finansiert gjennom et såkalt EU-prosjekt som heter Framtidskysten hvor Vest-Agder Fylkeskommune er partner.