MENNESKESKY: Ulvene i Dyreparken i Kristiansand kommer aldri nærme dyrepasserne. De er ikke sosialiserte, og er derfor instinktivt redde for mennesker. Foto: Tor Erik Schrøder

KRISTIANSAND: Noe gikk alvorlig galt i Kolmården dyrepark i Sverige søndag formiddag. En dyrepasser ble drept av ulv da hun gikk alene inn i ulvenes innhegning.

Ifølge Kolmårdens zoologiske sjef, Mats Höggren, er det rutine at dyrepasserne tilbringer tid med ulvene i blant for å opprettholde relasjonene med dyrene, skriver svenske Aftonbladet.

Holder seg unna

Hans-Petter Westnes, teamleder og dyrepasser i Dyreparken i Kristiansand, står midt i ulvens hule. Eller i hvert fall på ulvens territorium. Han har tatt med Fædrelandsvennens journalist og fotograf inn dit dyrepasserne pleier å sette ut mat til ulvene.

I motsetning til undertegnede følger Westnes lite med på det som skjer i buskene rundt.

– De løper litt rundt i skogkanten der oppe, men de kommer aldri ned. De holder seg på avstand, sier han for å berolige. Det hjelper ikke.

Ikke sosialisert

For ulv er farlig, har vi lært. Det samme gjelder bjørn, løve og tiger. De er alle dyr vi helst ikke vil bli buret inne med.

– Men det er ikke farlig her inne, det er farligere når du setter deg i bilen og skal kjøre hjem. Ulven er såpass menneskesky at den ikke vil nærme seg, sier han.

Men det var der det gikk galt i Sverige, tror dyrepasseren som selv har besøkt Kolmården dyrepark.

– Ulvene deres har blitt matet med flaske siden de var valper, og har blitt sosialiserte. Våre ulver er ville, og slik vil vi ha det. Sosialiserte ulver er ikke lenger redde for mennesker, og kan da våge seg nærmere, sier han.

Han understreker at han kun har lest saken kjapt, og ikke kjenner detaljene.

Aldri i Kristiansand

I Dyreparken i Kristiansand har de aldri sosialisert ulvene. Det er ikke rette måten å gjøre det på, mener de.

– Vi synes ikke det blir riktig. Vi mener ulvene har det bedre slik de har det nå. Det er også et poeng at publikum får se ulver som oppfører seg slik et vilt dyr skal, sier han.

En av ulvene kikker nysgjerrig ned på oss, før den lusker videre i skråningen.

– Men kan noe slikt som skjedde i Sverige også skje her?

– Nei, her kommer vi aldri til å få en slik situasjon, det er helt sikkert, sier Westnes.

– Men hva hvis ulvene er virkelig, virkelig sultne?

– Hvis de blir så sultne at de nesten stryker med, så er det klart det kunne skjedd noe, men jeg tror ikke du hadde fått dem ned uansett hvor sultne de hadde vært, sier han.

De "snille" er farligst

Når folk tenker på "farlige" dyr i dyreparken, går kanskje tankene først til nettopp ulvene, løvene, tigrene samt andre dyr med skarpe klør og tenner. Men det er ikke her risikoen ligger for dyrepasserne i Kristiansand.

– Ulveburet er kanskje det minst farlige stedet, sier Westnes.

– Hvor er det farligst da?

– Hos elgen kanskje. Eller giraffen. Å gå inn til giraffen kan være risikosport, de dyrene kan virkelig sparke fra seg, sier han.

– Folk er mest opptatt av disse farlige dyrene, men glemmer at også kua kan sparke, sier han.