— Det er fylkessammenslåing det egentlig handler om. Det er svært interessant at det er kommunalministeren selv som har brakt det på banen igjen gjennom sine uttalelser, sier professor i samfunnsvitenskap ved UiA, Dag Ingvar Jacobsen.

Han mener det i øyeblikket er vanskelig å forskuttere hva som kommer fra kommunalminister Liv Signe Navarsete til høsten.

— Mykjåland har en god analyse, men den er preget av hennes posisjon i en kommune som vil bytte fylke. Hun hopper over det faktum at Aust-Agder sa nei til ett Agder i en fylkeskommunal folkeavstemning og at motstanden rundt Arendal er stor. Dette er også røster Navarsete må ta hensyn til, sier Jacobsen.

Han har lenge sagt at de fire kommunene som vil bytte fylke egentlig har satt i gang en ny prosess med fylkessammenslåing.

— Da Lillesand søkte, ble det egentlig umulig å tenke seg at Aust-Agder kan fortsette som et minifylke. Bevegelsen mot vest i Grimstad styrker dette. Navarsete har handlingsrom til å bestemme, men jeg tror ikke det er et handlingsrom hun ønsker. Det er ikke en god sak for Sp, dette, sier han.