Nils M. Justvik (SV) Foto: Lars Hollerud

LILLESAND: — Nå skal vi jo ha litt is i magen. Men slik jeg har forstått det, er dette en tapt sak, sier Nils M. Justvik, gruppeleder for Sosialistisk Venstreparti i Lillesand.

9. mai skal bystyret i Lillesand avgjøre skjebnen for Ågerøya. I dag ble et nytt forslag fra administrasjonen sendt ut til bystyrerepresentantene i Lillesand. I dette forslaget vil boplikten fastholdes som den er i dag i kommunen. Men med to mulige alternativer: med og uten Ågerøya.

— Jeg synes det er trist. Jeg kommer til å stemme for boplikt på Ågerøya, og det har jeg vært for siden tidenes morgen. Vi har tross alt de siste årene regulert inn to områder for fast bosetting på øya, og nå får vi ikke prøvd dette ut i praksis. Vi hadde håpet at vi kunne bygge et kystmiljø der ute og ivareta den kystkulturen vi har levd av i århundrer. Men det er ikke noe å si på dette; det er slik Høyre tenker. De er bare opptatt av lommeboka, og dette er en gavepakke til alle med fete lommebøker, sier Justvik.

Flertall

I Lillesand bystyre sitter 27 politikere. Høyre har 13 representanter. Paritet gikk til valg på å fjerne boplikten på Ågerøya, og har programfestet dette.

Med én stemme til, har Høyre flertall. Og den stemmen får partiet fra Kristelig Folkeparti.

Andreas Brovig (KrF) Foto: Aust-Agder fylkeskommune

— Jeg har sagt at tiden er inne for å fjerne boplikten på Ågerøya. Ut fra de høringsuttalelsene som er kommet og den debatten som har vært, ser jeg ikke at jeg har endret standpunkt. Jeg har konkludert med at boplikten på Ågerøya bør bort, og står fast ved det, sier gruppeleder i KrF, Andreas Brovig.Partiet skal ta bopliktsaken opp i gruppemøte mandag.

— Jeg vet det er flere i partiet som har ulike meninger i saken. Mandag skal vi ha gruppemøte og diskutere saken i sin helhet. For min del skal det veldig mye til for at jeg skulle snu i saken, sier Brovig.

- Sprekker

Fremskrittspartiet har tidligere gått inn for å oppheve boplikten i hele kommunen. Med stemmer fra Frp og Pensjonistpariet, er flertallet for å fjerne boplikt på Ågerøya sikret med grei margin.

— Hvis det blir en sprekk i Høyre – og jeg har et lønnlig håp om at den sprekken blir kraftig – så kanskje boplikten er reddet på Ågerøya. Men det tror jeg ikke så mye på, sier Justvik.

Høyres gruppelder, Ragnar Langfeldt, tror heller ikke på sprekk i Høyre.

— I programmet vårt står det helt tydelig at vi går inn for å fjerne boplikten på Ågerøya. Den gangen var det ingen som tok reservasjon. Vi gikk til valg på dette, og at noen har endret mening i denne mellomperioden er veldig lite sannsynlig, sier Langfeldt.

I det første forslaget fra administrasjonen ville også 4-500 boliger utenfor regulerte områder på fastlandet slippe boplikt.

— Det er veldig fornuftig at man går bort fra det forrige forslaget, og det er sånn sett gledelig at det bare er Ågerøya som ryker, sier Justvik.