LINDESNES: — Vi vil at politikerne skal reagere, og da tar vi i bruk det eneste virkemiddelet vi har, nemlig handelsboikott. Vi mener eiendomsskatten på fritidsboliger er urimelig høy, sier Tone Stømer , formann i Øksnevik hytteforening, og talsperson for de til sammen ni hytteforeningene som stiller seg bak oppfordringen i et åpent brev til Lindesnes-ordføreren.

Samtlige husstander og fritidsboliger i Lindenes har fått en eiendomsskatt på fire promille av boligens verditakst. Stømer fremhever at en del fritidsboliger får opp mot fire ganger så stor verdi som bolighus, og at skatten dermed blir voldsom.

— Vi er ikke imot eiendomsskatt, eller å hjelpe kommunen ut av en vanskelig økonomisk situasjon. Men vi opplever det urimelig at hyttefolket skal dra dobbelt så stort lass som fastboende. Vi har ikke stemmerett, og vi tar ikke del i kommunale tjenester som barnehage, skole, aldershjem, brøyting, post eller søppeltømming, sier Stømer.

Politikernes ansvar

- Hva tenker du om at dere rammer en tredjepart ved en slik boikott?

— Hvordan skulle vi ellers utøve press? Det er tross alt folk som bor i denne kommunen som har valgt disse politikerne, sier Stømer. - Hva om boikotten fører til kraftige økonomiske konsekvenser for små, lokale næringsdrivende?

— Det er ikke vårt ansvar, men politikernes. Man kan ikke dytte et slikt ansvar over på rogalendingene, mener Stømer.

Den siste tiden har hun mottatt flere støtteerklæringer, og opplever forståelse for utspillet om handelsboikott. Det er rundt 500 hytteeiere bak kravet om redusert eiendomsskatt.

- Vi legger igjen mange millioner kroner i denne kommunen, og ved å boikotte handelsstanden vil kommunen snart merke hvor mye hyttefolket betyr. Handelsboikotten er ingen tom trussel, selv om vi selvsagt håper å slippe. Som vi har sagt så har vi ingenting i mot skatten, men vi krever at den holder seg innenfor smertegrensen, sier Stømer.

Tar saken alvorlig

Leder av Vigeland handelsstandsforening, Erlend Nielsen, mener situasjonen er alvorlig.

- Dette tar vi alvorlig, og vårt mottrekk må bli å legge så godt til rette som mulig, og å yte så god service som mulig, slik at hyttefolket likevel benytter seg av lokale butikker og tjenester. Jeg vet ikke annet vi kan gjøre, sier Nielsen.

PÅ ALVOR: Erlend Nielsen, leder av Vigeland handelsstandsforening, Gunn Grimestad (t.v.) og Astrid Kofod, sier at hyttefolket står for store deler av omsetningen. De tre føler at næringen blir rammet som uskyldig tredjepart av en eventuell handelsboikott. FOTO: HANNE CHRISTINE BORØ Foto: Hanne Christine Bor

Spangereid vil trolig bli hardest rammet av en handelsboikott, men hele kommunen vil merke ringvirkningene.— Vi rammes som uskyldig tredjeperson, og har ingenting med eiendomsskatten å gjøre. Hyttefolket er veldig viktige for oss, og står for store deler av omsetningen. Det er vanskelig å finne en god løsning på dette, og jeg synes det er en kinkig situasjon. Samtidig synes jeg det er skivebom å rette aksjonen mot næringslivet, sier Nielsen.

- Ikke aktuelt å redusere skatten

— Eiendomsskatt er ugreit, og jeg mener det utelukkende er en negativ skatt. Men i Lindesnes har vi ingen valg. Eiendomskatt er eneste utvei for å få kommuneøkonomien på plass, og det er ikke aktuelt verken å gå tilbake på, eller redusere denne skatten, sier Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen.

Hun sier hun godt forstår at hyttefolket blir både irritert og fortvilet etter å ha blitt påført ytterligere kommunale avgifter.

- Likevel er det min forbannede plikt som ordfører å sørge for at kommuneøkonomien retter seg opp. Hadde vi hatt andre alternativer, hadde vi selvfølgelig valgt det, sier Fardal Kristoffersen.

Den siste tiden har hun mottatt en del klager fra folk.

— I all hovedsak, i 95 prosent av tilfellene, har det vært hyttefolk som har klaget. Vi tar absolutt utspillet om handelsboikott på alvor, men hva kan vi gjøre, spør Kristoffersen.

Lindesnes næringsråd og kommunen kaller næringslivet inn til møte om saken i neste uke.

— Det er viktig å informere næringen, og vi må se på om vi kan gjøre noe for å hindre boikotten, sier Fardal Kristoffersen.