VEGÅRSHEI: — Nå har de holdt på i fire år uten resultat. Grunnen til det er at viljen ikke har vært til stede. Utenriksministeren har ikke ønsket å få dem hjem, sier Knut Moland til Fædrelandsvennen.

Sønnen Tjostolv Moland og kameraten Joshua French har nå sittet fengslet i Kongo i fire år. Tross signaler om utlevering er det lite som tyder på at de er på vei til Norge med det første. Knut Moland har nå gitt opp den sittende regjeringen.

— Utenriksminister Støre ønsket ikke guttene hjem fordi de var politisk ukorrekte. Han som sitter nå, Espen Barth Eide, har vært mer positiv, men heller ikke han har gjort noe. Dersom de virkelig ønsket dem hjem hadde det skjedd noe, sier Moland.

— Hvorfor tror du de borgerlige vil kunne få til mer?

— Jeg tror de har en annen holdning. De har ikke den agendaen som politikerne fra Arbeiderpartiet har hatt. Både Høyre og KrF har tatt saken opp i Stortinget og jeg har selv vært i kontakt med Svein Harberg i Høyre. Det gir meg grunn til å tro at et regjeringsskifte vil kunne ha en reell betydning, sier Moland.

Innviklet diplomati

VIL HJELPE: Svein Harberg i Høyre har flere ganger tatt opp Kongo-saken på Stortinget. Han lover å ta grep dersom det blir regjeringsskifte, men kan ikke si noe om når en løsning kan være i havn. Foto: Jarle R. Martinsen

Svein Harberg sier til Fædrelandsvennen at han vil følge opp saken dersom Høyre kommer i regjering.— Utenriksministeren sier til meg at de kontinuerlig jobber med saken, men at det er vanskelig å få respons. Jeg forstår at det da er vanskelig å ta tak i dette. Men som jeg har sagt før mener jeg at det er viktig at toppledelsen i Norge snakker med toppledelsen der nede, slik at vi får ordnet opp i de påstandene som ligger der. Hvis vi kommer i en posisjon etter valget som gjør at vi har ansvaret for denne saken, vil jeg ta initiativ til å følge dette opp, sier Harberg.

— Dersom dere vinner valget: Når vil en eventuell utenriksminister fra Høyre sitte på flyet til Kongo?

— Dette er innviklet diplomati. Hvordan det skjer og hvor for det vil skje kan jeg ikke svare på. Jeg vil uansett følge opp det vi har sagt og gjort tidligere. Det må settes i gang en aktiv prosess for å klarere ut beskyldingene de er dømt for. De er jo dømt til døden for å ha spionert til fordel for Norge, sier Harberg.

UD: - Høyt prioritert

Kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund, avviser påstanden om at UD er styrt av en politisk agenda og ikke har ønsket å få hjem nordmennene.

— I UD har saken vært høyt prioritert helt siden de ble arrestert. Den forrige utenriksministeren og den sittende har ved hver mulige anledning tatt denne saken opp direkte med kongolesiske myndigheter. Det samme har andre ministre i Stoltenberg-regjeringen, senest Bård Vegar Solhjell da han var i Kinshasa. Vi samarbeider dessuten med andre land på høyeste nivå, sier Imerslund.

Utenriksdepartementet har tidligere uttalt at det ikke er aktuelt for Barth Eide å reise til Kongo uten at det foreligger konkrete avtaler med kongolesiske myndigheter.

Sender felles brev til Kongo

Norge og Storbritannia samarbeider om et svar på Kongos krav om at Moland og French må sone en viss tid i fengsel dersom de skal overføres til Norge.

— Det vil sendes et felles brev fra utenriksminister Barth Eide og den britiske utenriksministeren William Hague. Her vil vi følge opp møtet som Hague hadde med Kabila, men noe mer kan jeg ikke si akkurat nå, sier Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet.

Hague tok opp saken til Moland og French da han besøkte Kongo rundt påske. President Joseph Kabila kom da med et krav om at de to må sone en viss tid i norsk fengsel dersom en soningsoverføring skal være aktuelt.

— Dette er et konkret utspill fra Kabila, som jeg mener det er viktig at norske myndigheter tar tak i, sier Hans Marius Graasvold, de dødsdømtes advokat.