KRISTIANSAND: — Det er Høyres gruppemøte i Kristiansand som vil avgjøre Kristiansand Høyres holdning i denne saken. Verken ordføreren eller jeg eller andre avgjør det alene. Jeg synes det vil være trist og beklagelig hvis Kristiansand blir første by som innfører forbud mot tigging, sier Tveiten Benestad.

Inntil nylig var hun kvinnen med de fremste vervene i Kristiansand Høyre. Hun satt både i kommunalutvalg og formannskap, før hun ble valgt på Stortinget.

Bystyret onsdag

Onsdag skal bystyre diskutere tiggeforbud, etter forslag fra Vidar Kleppe.

Kleppe regner med flertall for sitt forslag. Han viser til at både Høyres ordfører, Pensjonistpartiet og Frp støtter forbudslinjen.

— Det vil være merkelig hvis KrF igjen bryter med koalisjonen de er en del av, slik de gjorde med overnattingstilbudet i forrige uke. Det vil være enda merkeligere hvis Høyre ikke støtter ordføreren, sier Kleppe.

Høyres ordfører Arvid Grundekjøn var en av dem som kjempet for tiggeforbud på Høyres landsmøte.

Likte eks,enes utspill

I helga valgte Norunn Tveiten Benestad å trykke liker på Facebook på artikkelen hvor eks-ordførerne Jan Oddvar Skisland og Per Sigurd Sørensen ber om en mer anstendig debatt om tiggere og hvor de retter kraftig kritikk mot ordfører Grundekjøn.

— Hvorfor gjorde du det?

— Fordi jeg mener tiggersaken trenger balanse. Hele debatten trenger å kjøles ned. Jeg vil ikke kritisere noen. Jeg har stor forståelse for Grundekjøn som vil gjøre noe for utrygge eldre, men jeg har også stor forståelse for de som ønsker å bidra mer for å lindre nøden for tiggerne. Vi må være balanserte, sier hun.

Onsdag skal bystyret diskutere tiggeforbud etter et forslag fra Vidar Kleppe (Dem). Foto: Tormod Flem Vegge

— Søk om støtte

Norunn Tveiten støtter overnattingstilbud for tiggere, selv om hennes eget parti i Kristiansand sa nei til dette i formannskapet.

— Den nye regjeringen har bevilget over ti millioner kroner til støttetiltak for tiggere. Jeg vil oppfordre Kristiansands politikere til å søke om mest mulig av disse pengene, sier Tveiten Benestad.

— Det er viktig at ulike tiltak og tilbud prøves ut når vi skal bedre situasjonen rundt tigging og tiggere. Ingen ønsker tigging, sier Norunn Tveiten Benestad.

Få kommentarer

I Kristiansand Høyre har få behov for å kommentere eks-ordførernes utspill om en rausere by og en mer anstendig debatt. Ordfører Arvid Grundekjøn har lest kritikken, men sier han er på reise og at han vil avvente å kommentere.

Gruppeleder Hans Otto Lund sier de er blitt enige om at lokallagsleder Harald Fauskanger Andersen skal skrive et leserinnlegg.

— Det har avisen mottatt, jeg har ikke noe å legge til utover dette, sier Lund.

I avisinnlegget redegjør Fauskanger Andersen for Høyres argumenter og skriver at han mener det blir feil å legge til rette for tigging.

Han skriver at de to eks-ordførerne tar for lett på " det som er en regjerende ordfører og bystyres ansvar, nemlig den ansvarlige og helhetlige avveiningen av de ulike hensyn og vektingen av fakta og følelser."