KRISTIANSAND: — I2030 bør vi ha et stort og høykompetent landsdelssykehus for Sørlandet, og det må ligge i landsdelens hovedstad Kristiansand, sier ordfører Arvid Grundekjøn til Fædrelandsvennen.

Tirsdag møtes ordførere fra hele Agder til dialogkonferanse om fremtidens helsetilbud. Grundekjøn er klar på at kommunene bør stå sammen om ett sterkt sykehus i Kristiansand.

— Kampen for Sørlandets del vil ikke være Kristiansand eller Arendal eller en "kompromisslokalisering", men en kamp for at Sørlandet overhodet skal ha et "topp kvalifisert" landsdelssykehus, som et alternativ til at slike sykehus kun skal finnes i Oslo/Bergen og eventuelt Trondheim, sier Grundekjøn.

For å ivareta akutte behov bør det i tillegg etableres flere "minisykehus" eller "avanserte legevakter", mener Grundekjøn.

Støtte fra Arendal

Ordfører i Arendal, Einar Halvorsen, ønsker i utgangspunktet minst to sykehus, i Arendal og Kristiansand.

UTREDER: Per Torgersen leder arbeidet med utviklingsplanen til SSHF. Innen nyttår skal utrederne få klarhet i hvilken organisasjonsform som vil gi best helsetilbud for pengene på Sørlandet. Foto: Tore André Baardsen

— Å bygge et nytt sykehus til 700-800 milliarder er sløsing med samfunnets midler, sier Halvorsen.Han utelukker likevel ikke at ett, stort sykehus er løsningen på sikt.

— Verden forandrer seg. Teknologisk utvikling og befolkningsutvikling gjør at jeg ikke kategorisk kan slå fast at det bør være to sykehus i 2030, sier Halvorsen.

Delte meninger

Ordfører i Flekkefjord, Jan Sigbjørnsen, vil også beholde "sitt" sykehus, men ser samtidig behovet for økt spesialisering.

— For Flekkefjord blir det langt bort til et landsdelssykehus på den andre siden av fylkesgrensa, sier Sigbjørnsen.

Blant andre ordførere er meningene delte. Noen støtter Grundekjøns tanke om ett stort sykehus, mens andre vil ha tre. Flere fremhever kommunens fremtidige rolle som viktig.

— Jeg tror at en større del av helsetjenesten i fremtida vil bli gitt i kommunal regi. Derfor må vi se sykehusstrukturen inn i en slik sammenheng med nye helsearenaer. I tillegg tror jeg det vil være behov for et mer spesialisert sykehus, sier Odd Omland, ordfører i Kvinesdal og leder av Listerrådet.

Flere modeller

Til nyttår skal prosjektgruppen ved SSHF levere sin konklusjon. Prosjektleder Per Torgersen kan foreløpig ikke si noe om hvor mange sykehus Sørlandet bør ha.

— Det er flere alternative modeller, fra ett sykehus og oppover. Alle disse alternativene vil bli vurdert opp mot visse kriterier. Sentrale kriterier er faglig kvalitet, tilgjengelighet, økonomi, transport og miljøpåvirkning, arbeidsplasser og samfunnspåvirkning, sier Torgersen.

— Hvordan vil kriteriene bli vektet?

— Det er noe vi skal diskutere. De aller fleste vi snakker med, inkludert brukerutvalget, sier at det er kvalitet som er det aller viktigste. Folk er villige til å reise langt for god kvalitet, sier Torgersen.

Torsdag skal styret i SSHF avgjøre hvilke kriterier som skal ligge til grunn for den nye organiseringen. I midten av 2014 skal styret ta stilling til prosjektgruppens sluttrapport.