Medieprofilen fra Kristiansand fikk blant annet behandling på Radiumhospitalet i sin kamp mot lungekreften, men døde 9. februar i år. Sønnen Per Valebrokk sier at han er rørt over gavmildheten.

— Det er ikke annet å si enn at det er rørende, og fantastisk sjenerøst gjort. Alle i familien ble helt målløse da vi hørte om det, sier Valebrokk.

KREFT: Kristiansanderen Kåre Valebrokk var en av Norges mest markante mediepersonligheter. Han døde i februar etter å ha pådratt seg lungekreft. Foto: Kjartan Bjelland

Han sier at familien fikk vite om gaven et par dager etter begravelsen, men at heller ikke de vet hvem giveren er.— Nei, vi vet ikke engang om det er en enkeltperson eller en organisasjon som står bak, sier Valebrokk, som har gått i sin fars fotspor, og er ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24. Kåre Valebrokk var blant annet sjefredaktør og administrerende direktør i Dagens Næringsliv og TV 2. Han var også kommentator i Aftenposten, og styreleder i flere selskaper og kulturinstitusjoner.

Veldig stor

Jan Vincents Johannessen, daglig leder og direktør i Radiumhospitalets legater, betegner gaven som "veldig stor".

— Det er ikke så ofte vi får gaver i denne størrelsesordenen. Men vi får jo også en del testamentariske gaver, og de kan ofte være store.

Det er ikke så ofte vi får gaver i denne størrelsesordenen. Men vi får jo også en del testamentariske gaver, og de kan ofte være store

Han vil ikke si noe om hvor giveren kommer fra, om denne har gitt gaver til legatene tidligere eller om pengene skal øremerkes et bestemt område.

— Men vi har en del støttespillere som gir store beløp. Mange kommer igjen og igjen. I dette tilfellet var gaven til minne om Kåre Valebrokk. I dødsannonsen hans sto det også at en gave til Radiumhospitalet var like kjært som blomster, sier Johannessen.

Det var etter familiens ønske, ifølge Per Valebrokk, som også skryter av de ansatte på lungeavdelingen hvor faren var innlagt.— De var helt enestående, sier han.

Tre legater

Pengegavene som Radiumhospitalet får inn fordeles på tre legater.

— Noe går til forskning, noe til pasientstøtte og noe til sykehuset generelt, for eksempel til utstyr, investering i bygninger eller trivselstiltak, sier Johannessen.

Giverne bestemmer selv om de vil øremerke pengene de gir til legatene, og det er det ifølge Johannessen mange som gjør.

— For eksempel kjenner giveren kanskje noen i vennekrets eller familie som har fått kreft, og ønsker å støtte forskning rettet mot det feltet. Andre ganger kan de ha et ønske om å bidra til konkrete ting som innkjøp av utstyr, sier han.

Johannessen sier at sykehuset er helt avhengig av pengene som kommer inn via legatene.

De er av avgjørende betydning, Radiumhospitalet har nemlig ekstremt dårlig råd

— De er av avgjørende betydning, Radiumhospitalet har nemlig ekstremt dårlig råd, sier han.

Vil være anonyme

Ifølge Johannessen er det ulike årsaker til at noen givere ønsker å være anonyme.

— Enkelte vil ikke ha noe oppstuss rundt det, mens andre igjen er redd for å få postkassa full av "gode tilbud" hvis de gir gaven i offentlighet. Det finnes mange rause mennesker som gir penger anonymt. Givergleden er større enn folk er klar over. Det gjelder også de som vi ellers kanskje oppfatter som kyniske forretningsfolk, sier Johannessen.

Hvor mye legatene får inn i året vil han ikke si noe om.

— Det er umulig å si. Ett år får vi kanskje inn tre-fire testamenter, neste år kommer det ingen. Men vi har alltid en buffer, og deler ikke ut alt vi til enhver tid har, sier han.