KRISTIANSAND: — Vi skulle gjerne vært det foruten. Det er aldri noe gøy å si at vi trenger mer penger, men søppelhåndtering i Norge skal foregå til selvkostpris. Akkurat nå er utgiftene våre større enn inntektene vi får fra renovasjonsselskapene, så vi må skru opp prisen som selskapene må betale for å levere avfallet hos oss. Det betyr neste omgang høyere regninger til husholdningene, sier administrerende direktør i Returkraft, Odd Terje Døvik.

Måtte velge

Årsaken til økningen i renovasjonsavgiften ligger i ført og fremst et fastrentelån. Da byggingen av Returkraft startet i 2008 var de økonomiske utsiktene så usikre at styret bestemte seg for å binde deler av byggelånet. Etter hvert har to tredeler av den totale gjelda blitt knyttet opp til et fastrentelån.

— Vi ble spådd en fremtid med renter oppe i 7-8 prosent. Styret mente at en fastrente på rundt 4 prosent var bra. I tillegg var vi på toppen av en lang høykonjuktur med dyre byggekostnader. En fast rente ville fungere som en slags forsikring, sier Døvik.

Et halvt år senere inntraff finanskrisen - renta sank.

— Ingen må tro at styret satt og putlet for seg selv da det bestemte seg for å binde renta. De lyttet til signaler fra økonomer og finansmarkedet. Hadde renta steget som forventet hadde styret blitt genierklært. I stedet har vi havnet i en litt vanskelig situasjon, sier Døvik.

Underskuddet blir større

Helt siden søppelforbrenningsanlegget på Langemyr ble åpnet i 2010 og fram til nå har Returkraft gått med underskudd. Årsaken er at ledelsen ved anlegget har forholdt seg til en statlig "standardrente" som bedriften har lagt inn i sine regnestykker når budsjettene er utarbeidet. Standardrenten har vært mye lavere enn de faktiske renteutgiftene bedriften har hatt. Etter hvert ble problemet så påtakelig at Returkraft bad miljøverndepartementet om råd til hvordan bedriften skulle forholde seg til dette.

— Tidligere denne uka fikk vi et svar fra Klima- og forurensingsdirektoratet (KLIF) som konkluderte med at vi skal dekke inn alle utgiftene våre - også de reelle renteutgiftene. Det betyr at vi må hente inn et underskudd som etter hvert vil etter hvert vil overstige 50 millioner kroner. Derfor må kundene våre betale rundt 300 kroner mer for søppelhåndtering i året noen år fremover, sier Døvik.

Tar ikke lett på økning

Prisøkningen finner først sted fra og med 2014. Budsjettprosessene i de aktuelle kommunene er kommet for langt til at avgiften kan økes allerede neste år.

— Vi skal ikke ta lett på dette, penger er penger. Likevel vil jeg si at vi har et fantastisk anlegg med det laveste utslipp i landet. Det er dimensjonert til å ta unna husholdningsavfall for de neste 15 til 20 årene. Vi rydder opp i vår egen dritt. Det tror jeg innbyggere i Agder ser verdien av, sier Døvik.

Prisøkningen gjelder for innbyggere i Kristiansand, Songdalen, Søgne, Mandal, Lindenes, Marnardal, Audnedal, Hægebostad og Åseral i Vest-Agder samt alle kommunene i Aust-Agder utenom Åmli.