Bilistene som skal rett fram i rundkjøringen skal normalt sett ligge til høyre, men velger likevel å holde til venstre. Et knippe bilister helgarderer og legger seg midt i mellom. - Forvirrende kjøremønster, mener trafikklærer. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: — Det som normalt sett er riktig å gjøre i en rundkjøring når man skal rett fram, hvilket er å ligge til høyre, oppleves totalt forvirrende for trafikantene i dette tilfellet, sier trafikklærer Tor Magne Arnesen ved Flekkerøy trafikkskole.

Han mener veivesenet bør merke den nye rundkjøringen i Auglandsbukta bedre, for å vise bilistene hvordan det er tenkt at de skal kjøre.

Skal holde til høyre

— Normalt sett skal man ligge til høyre i ytre felt når man skal rett fram i en rundkjøring, men her legger folk seg til venstre, i indre felt, forklarer Arnesen, som tror det hele skyldes lite smidig løsning.

— Det hele er ganske misvisende på bakgrunn av det man ser, sier Arnesen og peker på kollektivfeltet som opphører noen titallsmeter før rundkjøringen, for deretter å starte igjen ved rundkjøringens utkjørsel. Dermed må bilistene krysse et kollektivfelt, noe som for mange føles unaturlig.

— Dersom man ligger i høyre felt er det ganske krøkete å ta seg ut igjen på den andre siden når kollektivfeltet begynner med en gang, sier han og kaller det hele "lite smidig".

Her opphører kollektivfeltet ved rundkjøringen i Auglandsbukta, noe som signaliserer at bilistene som skal rett fram i rundkjøringen, skal legge seg til høyre. De fleste trafikantene velger likevel å holde til venstre. Foto: Reidar Kollstad

Og når de fleste legger seg til venstre fører det til usikkerhet hos de trafikantene som er overbevist om at de skal holde til høyre. Noe som kan være med på å skape trafikkfarlige situasjoner, mener trafikklæreren.

— Det gjør jo folk usikre, konstaterer Arnesen mens bilene suser forbi.

Men dagens kjøremønster kommer bussen til gode.

— For bussen er jo dette bra, konstaterer trafikklæreren med et smil. Den får nemlig fri flyt i ytre felt, noe som kanskje også burde være hensikten. Men det er det ingen merking som tilsier.

- Ikke dumme

Til tross for at bilistene dropper å kjøre etter boka i rundkjøringen, mener Arnesen at bilistene gjør et klokt valg basert på omstendighetene.

— Etter min mening har trafikantene ingen grunn til å føle seg dumme. Slik jeg ser det gjør de det som er fornuftig i forhold til den merkingen som er der nå, sier han.

I tillegg peker han på at bilistene som kommer fra Kristiansand til Vågsbygd møter noe av den samme utfordringen når de skal rett fram i rundkjøringen.

- Leder ut

— Der er det en markering i bakken som tilsynelatende leder bilistene som legger seg i ytre felt felt, ut av rundkjøringen, og ikke rett fram, mener han.

Til tross for at det normalt sett er slik at bilistene også her skal holde til høyre når de skal rett fram. Dermed må bilistene holde tungen rett i munnen når det kjøres i både venstre og høyre felt når man skal rett fram.

- Men hvordan i alle verden tror du bilistene ender opp med å kjøre etter at saken er omtalt av Fædrelandsvennen?

Arnesen trekker på smilebåndet:

— Det som er sikkert og visst det er at det bør komme en form for merking i bakken som tydelig forteller bilistene hvordan det er ønsket at de skal kjøre. Det er det ikke nå, konkluderer han.

- Registrerer problemet

Byggeleder for Vågsbygdveien, Erling Guttormsen sier de nå vil gripe fatt i problemet etter en rekke henvendelser fra blant annet trafikkskoler og politiet på det forvirrende kjøremønsteret i rundkjøringen.

— Vi har registrert problemet og vi har i dag spilt denne ballen videre til våre eksperter på trafikksikkerhet for å få en ekstra vurdering på om vi nå har den beste og sikreste måten å avløse trafikken i rundkjøringen på, sier Guttormsen.

Han tror likevel ikke at det vil bli en avklaring på kjøremønsteret før etter befaringen som trolig skjer neste uke.

— Men vi er glad for innspill og vil ta tak i det, sier han.

Hva mener du om kjøremønsteret i rundkjøringen? Si din mening nederst i saken!