ARENDAL: Det kom fram under styremøtet i Sørlandet sykehus HF i dag. Styremedlem Geir Nordaberg ba om å få ordet utenom sakskartet for å få avklaring på spørsmål om framtiden til barnesenteret og fødeavdelingen ved Sørlandet sykehus Arendal.

— Det er en begynnende uro for et fortsatt trygt fødetilbud i Arendal. Det er en bekymring i forbindelse med flytting av arbeidsoppgaver fra fødeavdelingen i Arendal til kvinneklinikken i Kristiansand, og det er en bekymring i forhold til rekruttering av ansatte, og også hva slags sykehustilbud det skal være i Arendal, sa Nordaberg.

Fravær av barnelege

Uroen kom også fram i Fædrelandsvennen torsdag i forrige uke da to ansatte ved fødeavdelingen uttrykte de samme bekymringene.

Overfor NRK har verneombudet ved barneavdelinga i Arendal, Maria Berit Johannessen, sluttet seg til, og det samme gjorde omsorgskomiteen i Arendal i går og hele kommunestyret i Grimstad tirsdag.

10. desember i fjor ble det inngått en avtale, den såkalte Revsnesavtalen, om at akuttberedskapen for fødeavdelingen i Arendal ikke skulle nedlegges. I stedet skulle avdelingen få tilført en helt ny stilling, samt at barnelege skulle ha bakvakt fra klokken 20 om kvelden til 08 om morgenen, og i helgene, i stedet for tilstedevakt 24 timer i døgnet.

Det er fraværet av barnelegen som bekymrer i austfylket. 22. juni skal sykehusstyret formelt vedta Revsnesavtalen, og den skal gjelde fra 1. desember i år.

Risikofødsler

I tillegg har Helse- og omsorgsdepartementet utstedt en nasjonal fødeveileder, som setter klare krav til bemanning og kompetanse; en bruksanvisning for fødeavdelinger landet over. Denne må også Sørlandet sykehus etterleve.

— Fødsler som regnes som risikable skal foregå i Kristiansand fordi der er kompetansen best. Det kan være mellom 30 og 70 risikofødsler i året som skal overføres fra Arendal. Men det betyr at når kapasiteten blir sprengt i Kristiansand, skal vestegder som står foran trygge fødsler, overføres til Arendal, sa fagdirektør Per Engstrand.

Det ble også reist spørsmål om hvorfor ikke fødeavdelingen i Arendal kan oppgraderes til kvinneklinikk slik at risikofødsler kan foregå der.

— Det er det ikke lagt opp til, først og fremst fordi vi vet med sikkerhet at sykehuset ikke vil bli tilført så mange nye stillinger som en slik oppgradering krever, svarte sykehusdirektør Jan-Roger Olsen.

Verken direktøren eller styreleder Peder Olsen tror det er nye fakkeltog på trappene i Arendal.

— Jeg tror de fleste mennesker er rasjonelle, og det er ingen rasjonelle grunner til å tro at sykehuset i Arendal svekkes. Jeg kan ikke tenke meg at det bli uro av slike dimensjoner som vi så i fjor, sier Peder Olsen.