Ordfører Arvid Grundekjøn. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: Over påske får politikerne fremlagt et forslag om å plassere en sanitærbrakke i Vestre Havn. Nå starter debatten.— Vi må ikke være så naive at vi subsidierer og setter opp et mottaksapparat for narkotikaomsetning i byen, advarer ordfører Arvid Grundekjøn (H) overfor Fædrelandsvennen.

Etter at Venstres gruppeleder Dag Vige i februar reiste interpellasjon om tiggernes situasjon i Kristiansand, jobbes det nå med å skaffe dusj- og toalettfasiliteter som skal finansieres av kommunen og drives på dugnad av frivillige organisasjoner.

- Forgifter våre ungdommer

Men i formannskapet sist onsdag bekreftet politiet det som er omtalt i pressen de siste ukene; at tiggerne ikke bare har rene mynter i koppen.

— Vi har avdekket at flere av dem står bak narkotikaomsetning og tyverier, sier politistasjonssjef Ole Hortemo til Fædrelandsvennen.

Nå vil ordføreren ta opp debatten om tiggerforbud, som også er reist av kollega Fabian Stang i Oslo. Grundekjøn har dessuten fått fire-fem henvendelser fra eldre innbyggere som har opplevd plagsom tiggeratferd.

— Vi skal ikke drive kollektiv avstraffelse, samtidig kan vi ikke se bort fra politiets opplysninger. Hvis de uskyldige koppene kamuflerer narkoomsetning, er det ikke snakk om tiere og femtilapper, men betydelige summer som betales for stoffer som forgifter våre ungdommer, sier ordføreren.

Han vil ikke forskuttere et nei til brakkeløsningen, men se an saksinnstillingen fra helse- og sosialdirektøren.

- Må få dekket sine behov

— Mener du at et sanitæranlegg lokker flere tiggere til byen?

— Nei, de kommer fordi folk er gavmilde. Men hvis de skal velge mellom to byer, er det sannsynlig at de kommer til den byen der det er lagt best til rette, svarer Grundekjøn.

— Det er et dilemma: Vi vil ikke bli en foretrukket by for disse aktivitetene, samtidig har vi plikt til å ta oss av mennesker i nød, sier han.

Dag Vige sier seg lei seg for kriminelle tiggere, samtidig skuffer ordføreren ham.— Nå er vi søren meg i påska. Den handler om en som brydde seg om tyver og utstøtte. Rettsvesenet tar seg av de som stjeler og selger narkotika. Vi kan ikke generalisere, uansett må jo mennesker få dekket sine grunnleggende behov, sier Venstre-politikeren til Fædrelandsvennen.

I dag er det offentlige toalettet på rutebilstasjonen tidvis okkupert av tiggere, dette skal være uholdbart for øvrige gjester.

Frykter ingen toaletteffekt

Kommuneoverlege Vegard Vige utreder sanitæranlegget, og bekrefter at en plassering nær KMV-kaia peker seg ut som mest aktuell. Han tviler på at tilbudet lokker nye tiggere til byen.

— Jeg kan vanskelig se for meg at en person forlater sitt hjem i Moldova eller Romania og reiser til Kristiansand, utelukkende fordi de har hørt at der er det en do, sier han til Fædrelandsvennen.

Han lar seg ikke sjokkere av politiets opplysninger.

— Når mennesker er så desperat fattige at de reiser Europa rundt for å tigge, er det ikke så overraskende at de bruker mindre lovlige midler, mener kommuneoverlegen.

Mest sannsynlig vil en sanitærbrakke bli leid inn for en prosjektperiode, for eksempel et halvt år. Det kan også bli aktuelt å ha et oppholdsrom til bruk når nettene blir kalde.