KRISTIANSAND: — Jeg har tatt en runde på huset her, og snakket med operasjonssentralen og de som jobber med utlendingssaker, i tillegg til Kristiansand politistasjon. Inntrykket hos alle sammen er entydig. Politiet opplever merkbart færre klager på tiggerne enn sist sommer.

MOTSTRØMS: I Kristiansand opplever politiet færre klager fra publikum på tigging enn tidligere. Og det er også færre tiggere i gatene enn før, sier politistasjonssjef Ole Hortemo. ARKIVFOTO Foto: Tore Andre Baardsen

Det sier politistasjonssjef Ole Hortemo til Fædrelandsvennen.I Oslo varierer anslagene opp mot så høye tall som 2000 bostedsløse personer denne sommeren. Mange av disse er romfolk, og omlag 200 romfolk vakte stor debatt da de etablerte seg med en leir ved kirken i Sofienbergparken. Leiren er nå flyttet nord for Oslo sentrum, til Årvoll.

I Oslo er klagene fra naboer mange. Men i Kristiansand opplever altså politiet at tendensen er motsatt.

Færre enn femti

Sist sommer kom det en del tiggere fra Moldova og Romania til byen, og mange registrerte seg som tiggere i politiets register. Noen av dem ble værende gjennom vinteren og våren, og noen har reist fram og tilbake.

I politiets register er det drøyt femti registrerte tiggere i Kristiansand. Det er ikke registrert noen nye tiggere denne sommeren.

FAKSIMILE: Fædrelandsvennen 31. mai.

— Våre folk var ute og gjorde en opptelling for en liten stund siden. Da registrerte de faktisk færre tiggere på gaten enn de som står oppført i registrene, sier Hortemo.Hvorfor det er færre klager på tiggerne i Kristiansand, vil han ikke mene noe om. Men Hortemo har også registrert at det er mye de samme personene som har vært i byen over tid.

— Jeg vil ikke mene noe om årsak. Men jeg synes det er riktig å beskrive virkeligheten slik vi ser den som politifolk. Andre byer, som Oslo, har jo opplevd en flom av tiggere. Det er interessant å se at Kristiansand på dette området er et motstykke til andre byer i Norge, sier politistasjonssjef Ole Hortemo.

- Greie folk!

Mikhaela Miclescu sitter i krysset der Skippergata møter Markensgate når Fædrelandsvennen kommer forbi. Familien hennes er romfolk fra Targu Jiu sørvest i Romania. Hun har lite penger i koppen, men sier folk stort sett behandler henne bra.

FAKSIMILE: Fædrelandsvennen 24. mai.

Søsteren Sandra Miclescu sier begeistret:— Folk i Kristiansand er veldig greie med oss. Det er mindre kjeft og færre problemer enn før, sier hun.

Storfamilien Miclescu er nå i Kristiansand for fjerde sommer på rad. Deler av familien overvintret her også, det er denne familien Fædrelandsvennen skrev om i mai, som ønsker skoleplass for tre barn i skolemoden alder. Noen av tiggerne fra Romania bor under Vesterveibrua. Andre har hatt tak over hodet hos en norsk venn, og atter andre har leid campinghytter.

— Det er en grunn til at vi kommer tilbake hit. Vi liker oss her, sier Sandra Miclescu.

Etterforsket ikke brann

Om kvelden 19. mai slukket brannmenn fem separate brannen under Vesterveibrua, og konkluderte med at brannen måtte være påsatt. Tiggerne som bodde her, mistet tøy, kjøkkenutstyr, soveposer, tepper og identitetspapirer. De mente brannen var påsatt av nordmenn som ville ha dem bort fra området, men anmeldte aldri forholdet til politiet.

Nå bekrefter Frode Smith i Agder politidistrikt at brannen under Vesterveibrua aldri ble etterforsket.

— I denne saken tok vi ikke noe eget initiativ til anmeldelse. Og det var aldri noen som anmeldte forholdet, så den er ikke etterforsket hos oss, sier Smith til Fædrelandsvennen.