LILLESAND / GRIMSTAD: Tirsdag var Utrykningspolitiet i Høvåg, på Gaupemyr og i Grimstad med politikontroller. Hver plass registrerte politiet hvor lang tid det tar fra kontrollen starter til den er varslet på en av Facebook-gruppene.

— Nå har vi stått her i 16 minutter. Ja, nå har vel Aust-Agder befestet sin posisjon som verstinger, kommenterer distriktsleder i Utrykningspolitiet (UP), Øystein Krogstad, idet han sjekker på mobiltelefon.

Et trafikkvarsel om kontrollen er allerede ute.

Største enkeltgruppe

Det finnes flere slike grupper av varslere, som gir hverandre beskjed når politiet er på veiene. Aust-Agder har den største enkeltgruppen i landet, med over 8000 medlemmer. Problemet må politiet møte ved å legge om kontrollrutinene.

— 16 minutter er ikke mye. Vi brukte tre minutter på å sette opp, så la oss si 13 minutter effektiv kontroll før det første varselet kom. Før kjørte vi ofte to-timersbolker på kontrollene. Det må vi bort fra, sier Krogstad.

Krogstad er svært kritisk til slike grupper.

— Hva hvis du varsler om en kontroll. Så legger en ruskjører veien om ditt boligfelt for å unngå politiet, og så meier han ned din unge eller en annens unge. Jeg skjønner ikke at noen vil være med på det, sier Krogstad.

Verstinger

Han tror verstingene er blant de ivrigste til å følge med på politikontroller på nettet.

— Vi må bli lurere og flytte oss fortere. På den annen side har vi tatt like mange førerkort nå som før varslingen startet.