KRISTIANSAND: — Vi ligger på plussiden. På julehandelen har vi en økning på over en prosent over fjoråret når vi ser på sammenlignbare butikker. Det er vi veldig godt fornøyd med, sier sentersjef Boye Ording ved Amfi Vågsbygd, til fvn.no.

Bydelssenteret omsetter for 460 millioner i år. 13 prosent stammer fra julehandelen.

— Det er stort sett vekst på alt, men særlig dagligvaren gjør det veldig bra. Begge butikkene (Rema 1000 og Kiwi, red. anm.) er vinnere i lavprissegmentet, sier Ording. Han legger til at fjoråret var et godt år for senteret og at dette året ligger an til å bli enda bedre.

God omsetning sist uke

Konkurrenten Sandens senter i Kvadraturen ligger an til å øke enda mer.

— Det er ikke til å legge skjul på at det har vært litt tøft i begynnelsen av julehandelen med det dårlige været. Etter at det ble oppholdsvær har det vært veldig bra. Forrige uke hadde vi en god vekst, særlig fredag, lørdag og søndag, sier senterleder Svein Olav Birkeland ved Sandens senter, til fvn.no.

Senteret omsetter i år for drøyt 300 millioner kroner. Mellom 13 og 15 prosent av dette kommer fra julehandelen.

- Vågsbygd senter oppgir en vekst på mellom én og to prosent?

— Det er i samme område, kanskje en prosent ekstra. Det er avgjørende hva som skjer denne uken, sier Birkeland. Han oppgir at det har vært litt utskiftning i butikkmassen ved senteret, men at den største veksten kommer hos sammenlignbare butikker.

Spent på resultatet

Julebyen i Kristiansand. Foto: Anders Martinsen

I Kvadraturen er det vanskelig å konkludere med hvor god årets julehandel har vært.— Vi får ikke like nøyaktige tall som kjøpesentrene har. Vi har trafikktall fra Sandens og Lillemarkens, og omsetningstall for en del butikker i sentrum. Det er en entydig god vekst hittil i julehandelen. Vi har faktisk hatt en handledag ekstra i forhold til i fjor, så vi er spent på sluttresultatet, sier leder for Kvadraturforeningen, Harald Andersen, til fvn.no. Han er likevel overbevist om at økningen er på flere prosent. Enkelte butikker opplever en økning opp mot hundre prosent.

Storsatsing i sentrum oppgis å være årsaken.

— Vi er ganske overbevist over tiltakene som er gjort med "julebyen" er mye av grunnen. Det er mange tiltak med lysshow, juleverksted, nissebesøk og konserter. Vi har også klart å få til en politisk avtale om gratis parkering i noen parkeringshus etter klokken 17, sier Andersen.

Handletopp 23. desember?

Den første fullstendige desemberuka, altså 5. - 11. desember, sank omsetningen på landsbasis med 2,2 prosent sammenlignet med samme uke i 2010. Fortsatt kommer det til å rulle noen millioner inn i butikkenes kasser før jul. Lille julaften, altså fredag, spås å bli årets beste handledag flere steder.