FISK: Tirsdag tilbød Elisabeth Bårdsen makrell som dagens hovedrett. Foto: Lars Hollerud
KLAR TALE: -Fisk er fisk, lasagne er mat, mener Øyvind Bjerland. Foto: Lars Hollerud
AVVEKSLING: Gudmund Sørli inviterte datter og sønn, Cathrine og Kjetil, til Nabostua. Foto: Lars Hollerud
IKKE BARE NYBAKT: Også hjemmebakt. Foto: Lars Hollerud

ØVREBØ: Du finner den ved riksvei 9 på Homstean, omtrent 18 kilometer nordover fra Kristiansand.

Der var makrell og aspargessuppe henholdsvis dagens rett og suppe sist tirsdag.

— Kona er ikke hjemme, da er det jo greit å slippe oppvasken, sa Øyvind Bjerland, som lot fisk være fisk og bestilte lasagne.

Fyldig meny

Menyen omfatter nemlig mer enn dagens rett, inkludert desserter som panna cotta og noe som loves å være hjemmebakt og lun eplekake.

Pluss kaffe av alle slag som nå er i tiden.

Alle gjestene vi spurte, sa det samme denne ettermiddagen, at det er viktig å støtte et godt tiltak i nærmiljøet.

Det var i august 29 år gamle Elisabeth Bårdsen fikk oppfylt sin store drøm.

Årsaker

— Jeg hadde lenge flere ønsker. Jeg ville gjøre noe på egenhånd og samtidig tilby bygda en samlingsplass. Nå har flere fått begge deler, ettersom to jobber deltid og to som tilkallingshjelp. Dessuten oppdager stadig flere det eneste spisestedet langs riksveien mellom Kristiansand og Evje som byr på fullverdig middag, sier hun som står bak.

I helgen, når Nabostua i prinsippet er stengt, bortsett fra første søndag i måneden, kan lokalet bestilles til selskapelighet og innehaverens evner til catering.

Lokalt

I likhet med hun som er sjef, er mye av maten kortreist.

Elisabeth Bårdsen lager daglig to slags brød, ofte også eplekake og knekkebrød, syltetøy og saft.

Smøret er fra Evje, osten fra Iveland og honningen fra Kvås. Eggene verpes på Hommesletta gård i Øvrebø.

Og løfter du blikket fra alt det spiselige, vil du se kunst. Form, stil og opphav vil variere, men alltid være kortreist, også den.

For tiden er det verker av Michael Rieu, bosatt i Kristiansand, som pryder veggene.