LILLESAND: Fædrelandsvennen møtte Øygarden ved familiens hjem på Hæstadsletta onsdag ettermiddag. For noen timer siden fikk hun beskjeden om at hennes eldste datter var frikjent for alle anklager om kokainsmuglingen hun ble tatt for i 2008. — Det er en enorm lettelse. Endelig føler vi at det har blitt rettferdighet. Vi er veldig glad og lettet og håper at det nå er over. At vårt tre år lange helvete er over, sier Øygarden.

De fire andre tiltalte i saken ble idømt lange fengselsstraffer, men Oslo tingrett kom frem til 21-åringen fra Høvåg snakket sant i sin forklaring. Hun har siden pågripelsen holdt fast på at hun ikke kjente til kokainen som lå gjemt i bagasjen, og at hun trodde hun skulle på en ferietur sammen med kjæresten.

Påtalemyndigheten mente imidlertid at 21-åringen kjente til stoffet i bagasjen og ba Oslo tingrett om å dømme henne til fengsel i seks og et halvt år. Det fikk aktoratet ikke medhold i.

Feirer med pizza

Mette Øygarden og ektemannen Hallgeir har de siste tre årene brukt mye tid og krefter på å få renvasket datteren. De dro flere ganger til Bolivia for å besøke henne i fengselet, og har brukt store summer på å sikre henne advokathjelp og annen oppfølging. Under rettssaken i Oslo var Mette til stede nesten hver dag. Det samme var besteforeldrene fra Høvåg og flere venninner.

21-åringen bor nå hjemme hos foreldrene, sammen med sine to yngre søsken. Alle, med unntak av Hallgeir, var i kveld samlet for å spise pizza og feire frifinnelsen.

— Vi har invitert familie og venner på besøk. Hallgeir er bortreist, men kommer hjem i morgen, sier Mette Øygarden.

- Gråt av glede

21-åringen, ønsket ikke selv å snakke med Fædrelandsvennen onsdag kveld, men moren forteller at hun var svært glad over avgjørelsen.

— Hun gråt gledestårer da hun fikk beskjeden, sier Øygarden.

Det er foreløpig uklart om påtalemyndigheten vil anke frifinnelsen av datteren. Øygarden håper det ikke skjer, men sier hun ikke frykter noen ny rettssak.

— Vi er ikke redd for en rettssak. Vi vet at hun er uskyldig. Men vi er trøtte og slitne og håper nå at alt dette er over. Vi har levd i et vakuum i tre og et halvt år og jeg kan nesten ikke beskrive hvordan det føles nå. Det er en overveldende følelse. Jeg er ekstremt glad, men samtidig veldig sliten, sier hun.

Takke for støtten

Øygarden ønsker samtidig å takke for all støtten de har fått i lokalsamfunnet. Siden saken ble kjent for tre år siden har hun kun opplevd positive kommentarer. Samtidig har hun opplevd den store medieinteressen som belastende.

— Vi er vanlige mennesker som ikke har bedt om å bli omtalt i avisen. I tre år har denne saken kvernet i hodet mitt 24 timer om dagen, syv dager i uken. Det store mediepresset har utvilsomt vært en ekstrabelastning, sier Øygarden.