KRISTIANSAND: Tirsdag formiddag startet den 25 år gamle drapstiltalte mandalitten sin forklaring i tingretten. Etter få minutter ble det dramatikk i salen. En venn av Heidi Thisland Jensen ble så provosert av det tiltalte sa at han forsøkte å angripe tiltalte. Tilhøreren ble imidlertid overmannet av andre tilhørere og politi før han kom i nærheten av tiltalte.

På vei ut av rettssalen brølte han til tiltalte: «Din jævel»!

Foto: Jarle R. Martinsen

Bursdag

Etter at tilhøreren var vist ut av rettssalen, forklarte tiltalte seg om drapskvelden:

— Jeg hadde bursdag den dagen og hadde bestemt meg for en rolig feiring. Heidi ville gjerne være med. Det ville også min bror. Vi møttes hjemme hos henne, der vi drakk konjakk og øl, sa tiltalte.

Han opplyste også at han hadde spist noen piller.

Etter hvert forlot broren selskapet og tiltalte og avdøde Heidi Thisland Jensen dro til byen i Mandal.

— Vi dro på Mandalspøben, der hun ble borte meg. Etter en stund møtte jeg henne igjen. Da beskyldte hun en felles kamerat av oss for å ha tatt mobilen hennes, sa tiltalte.

Han sa videre at han forsøkte å roe henne ned.

De gikk så til et annen utested, og 25-åringen hevdet at hun igjen skjelte ut en person.

– Det syntes jeg var flaut, sa tiltalte og ville etter dette hjem igjen.

En bekjent av paret tilbød seg å kjøre dem til avdødes bolig.

– Det var litt småkrangling i bilen, sa tiltalte.

Hjemme i boligen begynte de igjen å krangle om mobilen. De to kranglet også om hunden til tiltalte, som han hadde et svært nært forhold til. Thisland Jensen mente han ikke kunne ta vare på den.

Håndgemeng

Det oppstod håndgemeng i stua.

— Hun kom mot meg, rev av meg et smykke, klorte meg i ansiktet og slo. Jeg følte dette gikk for langt, men hun bare fortsatte. Jeg dyttet henne ned i sofaen og slo henne 4-5 ganger i ansiktet med knyttet hånd. Da ble hun roligere. Vi sa unnskyld til hverandre og for meg virket da alt å være greit, hevdet 25-åringen.

Etter at tiltalte kom tilbake etter et toalettbesøk sa han at både hun og hunden var borte.

— Jeg åpnet utgangsdøra og så Heidi 20-30 fra boligen. Hun brølte til meg at hun hadde ringt politiet. Jeg ble skikkelig forbannet fordi hun hadde stukket av med hunden min, sa tiltalte. Han sa han deretter tok en kniv han fant ved utgangsdøra og løp etter henne.

Han fortalte retten at planen var å true henne med å drepe henne for å roe ned situasjonen. Da han tok henne igjen, snudde Heidi Thisland Jensen seg mot tiltalte, som da påstår at han igjen ble slått og klort.

– Jeg slo igjen. I ren affekt stakk jeg henne med kniven, sa tiltalte. Han hevdet at hans voldsbruk mot henne var en reaksjon på hennes angrep på ham.

— Jeg vet ikke hva jeg ville oppnå med å bruke kniven. Jeg følte meg angrepet, sa han i forklaringen. Han sa videre at tingene skjedde fort, han rakk ikke å tenke.

Han sa at han så blod på henne.

«Elsker deg».

– Jeg trodde ikke hun var hardt skadet og jeg visste jo at politiet var på vei. Jeg kikket på henne, og sa «jeg elsker deg». Da politiet kom, gikk jeg nedover sykkelstien. Jeg tenkte at dersom hun trengte hjelp, ville hun få hjelp av politiet, sa tiltalte. Han sa at hun var i live da han forlot henne.

Etter å ha forlatt Heidi Thisland Jensen gikk tiltalte til en kamerat der han fikk låne noen sko før han deretter gikk til sin far. Der var ingen hjemme, sa tiltalte som senere ble pågrepet av politiet i farens bolig.

Politiet konfronterte tiltalte med den volden han tidligere skal ha utøvd mot henne, men svarte at mye av dette ikke stemte, og at det var en viktig grunn til hans frustrasjon.

Gifte seg

Tiltalte og avdøde skulle ha giftet seg i november. Alt var ordnet, klær, invitasjoner, mat.

— Jeg trakk meg fra bryllupet 1,5 uke før den planlagte bryllupsdagen. Jeg følte ikke jeg kunne stole på henne, sa tiltalte.

Han forklarte at han var glad i henne. – Men likevel var jeg glad for at jeg fikk besøksforbud. Jeg orket ikke å ha mer med henne å gjøre, sa 25-åringen.

Han sa til slutt i forklaringen at dette aldri skulle ha skjedd. – Dette er tragisk alt sammen, sa han.