ARENDAL: – Så vidt jeg vet er det en Dubai-båt og en Qatar-båt som er kommet. I morgen og tirsdag kommer resten av båtene til Kristiansand via Hirtshals. Vi er tilbake til gode gamle dager med godt oppmøte, sier daglig leder for Norwegian Grand Prix, Svein Elgvin, til fvn.no.

LES OGSÅ: Flytter båtrace fra Arendal

Fredag kjøres de første prøvene i Arendal, men fram til den tid venter mye arbeid for arrangørene.

– Vi står foran en svær riggejobb. Vi skal sette opp et par tusen meter gjerder, toaletter, elektrisk infrastruktur og rigge opp til fest på et nytt vip-område ytterst på Tyholmen, sier Elgvin.

Siste race

I går ble det klart at årets båtrace er det siste for denne gang i Arendal. De tre neste årene skal Norwegian Grand Prix arrangeres i Larvik. Arrangørene er storfornøyd med båtene som kommer.

– Vi venter ti Class One-båter fra utlandet. I tillegg kommer det 40–50 ekstreme powerbåter som skal ligge i Pollen. I år blir Norwegian Grand Prix et vaskekte båtshow, ifølge arrangør Elgvin.

(Les mer under bildet)

Svære trailere fra Fazza, Victory Team og Qatar er allerede på plass i Arendal. Snart kommer flere båter. (Foto: Ernest Boswarva) Foto: Ernest Boswarva

Tror på rekord

Foreløpig er det uklart akkurat hvor mange Class One-båter, men det blir mellom ti og tolv båter. Elgvin tror og håper at årets arrangement vil sikre besøksrekord.

– Vi har et skikkelig godt race og kan passere 150.000 personer i løpet av helga. De siste årene har det vært i underkant av 100.000 personer, men det er litt vanskelig å anslå ettersom vi ikke har eksakt telling. Det har de siste årene vært cirka 20.000 betalende, men vi venter 25-30.000 betalende i år, sier Elgvin.

I forbindelse med racet gjerdes flere sentrumsgater inne, men mange steder i byen er det mulig å få sett båtene i aksjon uten å betale.

Dette skjer:

  • Torsdag: Åpent arrangement fra 18–21 ved Nidelva hvor det er mulig å hilse på båtpiloter.

  • Fredag: Class One-båtene har treningsøkt fra klokka 13. – Vi har et par timers førstekjøring med stengt havnebasseng. Vi fortsetter 17 med fartskonkurranse med to og to båter, og står igjen med de to raskeste båtene som forhåpentligvis kommer opp mot 280–300 km/t, sier Elgvin. På kveldstid går privatbåter med svære båter i kolonne med politieskorte fra Arendal til Lyngør.

  • Lørdag: – Da er det første treningskjøring med pole position klokka 12 og første race for weekenden starter klokka 17. Class One-båtene kjører to runder – en tidlig på ettermiddagen og en sent på ettermiddag, sier Elgvin. I tillegg blir det underholdning i Pollen med alpingutta. Norges største fyrverkeri smelles av en halvtime før midnatt.

  • Søndag: – Da er det grand finale med treningskjøring fra klokka 11. Hovedracet er klokka 14.30 med etterfølgende premieutdeling i Pollen, sier Elgvin.