VENNESLA: — Dammen er som fylkesordfører en av Sørlandets ledende politikere. Som styreleder i Vest-Agdermuseet har han i vår greid å rote helt til forholdet til Setesdalsbanens Venner i forhandlingene omkring videre driftsavtale.

Vidar Kleppe

— Følgen er at en av Sørlandets største turistattraksjoner blir stengt i sommer. Det er så alvorlig at fylkestinget må få informasjon om hva som har foregått. Hvordan kunne dette skje, spør Vidar Kleppe (Demokratene).Kleppe kommer på fylkestingets møte mandag til å kreve en orientering fra fylkesordfører Terje Damman .

Kleppe synes det er dramatisk at en jernbane som for få år siden hadde nesten 30.000 årlige besøkende og over 340 årlige togavganger, stenger fordi fylkeskommunen ikke greier å bli enig med de frivillige i venneforeningen om hvordan de skal samarbeide fremover.

- Dårlig håndverk

I forhandlingene har Vest-Agdermuseet som driver forholdt seg til eierorganisasjonen Stiftelsen Setesdalsbanen. Partene fremforhandlet en avtale for de kommende år, men etterpå har venneforeningen sagt nei til avtalen.— Dette tyder på lite smidighet. Så vidt jeg forstår er noe av problemet at venneforeningen ønsker en hånd på rattet, men nektes innflytelse, sier Kleppe.

— Når man har en forening med 150 frivillige som ønsker å bidra, og som også har unik kompetanse, burde fylkesordføreren og Vest-Agdermuseet slippe ut damp, takke og finne en løsning, i stedet for å øke trykket og se på venneforeningen som et problem. Dette er dårlig politisk håndverk, rett og slett, sier Kleppe, og legger til:

— Det kan ikke bare være i festtalene at politikere snakker pent om frivillighet. De må ha evner til å skape godt samarbeid i praksis også. Dette burde fylkesordføreren greid å ordne opp i.

Roser Kleppe

Jens Røed (H) sitter i levekårsutvalget (også kulturutvalg) i Vennesla. Han er partifelle med Terje Damman, men også engasjert i Setesdalsbanens Venner.— Kleppes initiativ gir nytt håp. Veldig bra. Venneforeningen arbeider dugnad for rundt 1,3 millioner kroner i året. Det er i venneforeningen den tog-faglige kompetansen omkring sikkerhet og mekanikk finnes, den som er avgjørende for at togene kan gå. Derfor mener jeg det er merkelig at venneforeningen ikke kan få en hånd på rattet fremover i forhold til strategi og i forhold til verksted og drift, sier Røed, som inderlig håper det nå kan komme frisk luft inn i saken.

— Jeg mener Vest-Agdermuseet må erkjenne venneforeningens viktige rolle og kompetanse. Det handler om å se på venneforeningen som medspiller, sier han.

Gir stiftelsen ansvaret

Terje Damman

Fylkesordfører Terje Damman sier dette til kritikken:— Kleppe har ikke informert meg om at han vil ha orientering, og fylkesordføreren kjenner nok en del mer til kompleksiteten i denne saken enn Kleppe gjør, sier Damman, og sender ansvaret vekk fra seg:

— Vi i museet forhandlet med styret i Stiftelsen Setesdalsbanen og fikk en avtale. Deretter er det blitt problemer med en av samarbeidspartnerne til stiftelsen, venneforeningen, som er uenig. Dette er stiftelsens område, og angår egentlig ikke oss i Vest-Agdermuseet, sier Damman. Samtidig beklager han situasjonen, og sier alle ønsker togene tilbake på sporet.

— Men toget er gått for drift i år. Derfor er ikke dette en presserende sak for meg i øyeblikket, sier fylkesordføreren.