KRISTIANSAND: Det var fylkesrevisjonen som, etter å ha gjennomgått 112 skoleturer i videregående skole i Vest-Agder fra våren 2011 til våren 2012, hadde merknader til 36 av disse turene.

Disse turene har vært frivillige for elevene, men deltakerne har måttet forplikte seg til å betale egenandel, delta på dugnad og så videre.

"Revisors vurdering er at skolenes ordning med obligatoriske egenandeler for å kunne delta, er i strid med opplæringsloven", skrev fylkesrevisjonen.

I Vest-Agder har ikke bare elevene betalt for seg selv, de dekker i tillegg de deltakende lærernes utgifter. På 17 av skoleturene måtte elevene betale diett, reise og opphold for sine lærere.

Da fylkestinget tirsdag behandlet rapporten fra fylkesrevisjonen om skoleturer i videregående skoler, ble det besluttet å be om at elevfinansiering av lærere i forbindelse med slike turer opphører.

Fylkeskommunens hovedutvalg for kultur og utdanning vedtok i 2009 at skoleturer som er direkte knyttet til læreplanmål skal være gratis for elevene. Undersøkelsene viser at skolene har overholdt dette, og at 76 turer er gjennomført uten at elevene har måtte bidra med egenandeler. Det ble samtidig besluttet at andre skoleturer, som mer generelt er knyttet til læreplanen, kan finansieres gjennom føringer gitt av utdanningsdirektoratet. Det ble vist til ulike måter skolene kunne tilleggsfinansiere skoleturer, uten å bryte prinsippet om gratis videregående skole. Blant annet må eventuelle egenandeler som blant annet dugnader være reelt frivillige.

I undersøkelsen kommer det frem at skolene har forsøkt å overholde dette ved å gjøre deltakelse på 36 av turene frivillig, men de elevene som ønsket å delta måtte med få unntak betale obligatoriske egenandeler. På noen skoler har elevene på totalt 17 turer i tillegg også måttet betale for lærernes reiseutgifter.