AGDER / OSLO: — Vi fant ut at det rett og slett var flere ulemper enn fordeler ved å si ja til søknaden fra de fire kommunene, sier Aps talsmann i saken Eirik Sivertsen.

— Viktigst for oss var at vi mener at Aust-Agder uten disse kommunene blir et svekket fylke. Et fylke uten den kraft som må til i forhold til samfunnsutvikling, næringsutvikling og at man vil miste et stortingsmandat, sier Sivertsen.

Sivertsen, kommunalkomiteens leder Aksel Hagen og Heidi Greni (Sp) frontet i vandrehallen i Stortinget regjeringspartienes avslag på søknaden om fylkesoverføring. Alle var klare og tydelige på at det hadde vært en vanskelig sak, med gode argumenter både for og imot søknadene.

LES OGSÅ: Holmelid gikk mot egen gruppe

LES OGSÅ: Får ikke ikke bytte fylke

Lillesand: Thomassen ikke overrasket

Birkenes: - De kunne sagt fra på forhånd

Iveland: - Det er klart vi er skuffet

Evje og Hornnes: - Nå er jeg veldig overrasket

Vest-Agder: - Kampen er over, i alle fall for denne valgperioden

- Vurderte dere de fire kommunene samlet, eller kommunene hver for seg?

— I starten forsøkte vi å vurdere en og en kommune, men etter hvert som argumentene for fylkeskommunene ble sterkere en argumentene for kommunene valgte vi å se alle under ett, sier komitéleder Aksel Hagen.

Hagen legger ikke skjul på at den beste løsningen hadde vært å slå sammen Agder-fylkene, men når det ikke var mulig kunne man ikke svekke Aust-Agder.

— Et nytt Aust-Agder ville fått noen smådriftsutfordringer som på sikt ville vært ødeleggende for fylket, mener Hagen, som innrømmer at han har hatt god kontakt med tidligere partikollega og nå fylkesmann Øystein Djupedal om saken.

— Men mest har jeg hatt en rekke samtaler med fylkesordføreren rundt hva som skjer hvis de fire får ja.

I Senterpartiet har denne saken vært svært vanskelig og partiets kommunalpolitiske talsperson Heidi Greni håper det kan bli ro etter dette vedtaket.

— Jeg har hatt telefonsamtale med personer på Sørlandet, og forklart hvorfor vi mener forholdet til Aust-Agder er viktigere enn forholdet til hver enkelt kommune, sier Greni.