KRISTIANSAND: — Tenk hvis vi hadde hatt en 13. måned. Da kunne vi fått datoen 13.13.13. Og hvis den i tillegg havnet på en fredag? Herrejesus, så mye moro vi kunne hatt da, sier Asbjørn Dyrendal .

Han er professor i religionshistorie ved NTNU, og kjenner godt til tallhysteriet. Som forsker synes han det er moro å se hvordan folk reagerer på tallkombinasjonene. Slike trippeldatoer fører ofte til flere vielser på tinghus rundt om i landet, og er ikke sjelden grobunn for konspirasjons- og dommedagsprofetier.

Men 12.12.12 har skapt få bølger i konspirasjonsmiljøene i verden, ifølge Dyrendal.

— 12.12.12 er ikke noen stor dato. 06.06.06, 07.07.07 og 11.11.11 har vært større. Jeg har ikke klart å registrere noe knyttet til 12.12.12. ## Dyrets tall

06.06.06, eller 666, er et tall som gir mening for de fleste. Det er kjent som "dyrets tall", og blir ofte knyttet til satanisme og djeveldyrking. Da er 07.07.07, eller 777, langt hyggeligere.

— 7 er fullkommenhetstallet. Denne datoen ga mening i alle deler av verden hvor tallet 7 er et fullkommenhetstall eller lykketall, sier Dyrendal.

- Hva gjør at disse datoene får en betydning?

— Følelsen av at det ikke er tilfeldig og at det er substansielt. Det er ikke veldig komplisert egentlig, det har ikke mye å gjøre med historie heller. Det har mer med følelsen av at tall gir systemer og at systemer gir mening. Folk danner mønstre og så lager de enda større mønstre av dét igjen.

Universet hviler

Løfter du blikket og ser opp på himmelen 12.12.12 er sjansen liten for at du får se noe av betydning. For selv om noen kanskje legger en symbolsk verdi i tallkombinasjonen, tar universet tilsynelatende en hviledag.

doc5z3s7v2j60k154yazdwo.jpg Foto: BERGENS TIDENDE

— Det skjer ikke noe spesielt den dagen, annet enn at det blir noe stjerneskudd. Men dagen etter er det maksimum i Geminidene, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegård. - Men det kommer en spennende komet på himmelen neste år, 12.12.13. ISON, som den heter, ble oppdaget i høst, og har potensial til å bli en svært kraftig komet. Det vil si at den er meget lett å se, og den blir kanskje den kraftigste vi har hatt i vår tidsregning.

- Den er vel ikke på kollisjonskurs?

— Den er på kollisjonskurs, men med solen og ikke med oss.

— Men 21.12.12 klokka 12.12 snur solen, skyter Røed Ødegård inn.

— Med litt velvilje er det jo en spennende tallkombinasjon det også, sier han og ler.