JOMFRUBAD: Karin Heide Arnesen hadde aldri badet om vinteren før. Like etter utelukket hun ikke førjulsbad også neste år. Foto: Torstein Øen
TROPPLEDER: Olav Rustad i Veidekke ledet sine kolleger i samlet tropp fra kontoret og rett i sjøen. Like bak ham går Erik Eriksen. Foto: Torstein Øen
VARM: - Varmere etterpå enn før jeg hoppet uti, sa Karin Heide Arnesen. Foto: Torstein Øen
MODIG: Trine Netland Snaprud tar spranget. Karin Heide Arnesen ligger allerede i vannet og tenker på å komme opp. Fort. Foto: Torstein Øen
BARSKT: Det var ny baderekord for det årlige førjulsbadet i kanalen i år. Her pakker Anders Knutson seg inn etter dukkerten. Foto: Torstein Øen
julebad 4.jpg Foto: Torstein Øen
julebad 5.jpg Foto: Torstein Øen
julebad 6.jpg Foto: Torstein Øen

Først sto noen få på brygga og hutret. Så kom en tropp Veidekke-ansatte marsjerende på rad og rekke, med Olav Rustad i front, som ansvarlig for galskapen. Etter det hoppet de jammen i havet alle mann og kvinner. Så ble det bare skrik og skrål.

En mann ropte: — Den er der ikke lenger!

Juletradisjon

Stedet er altså Fiskebrygga, like utenfor Makrellen. Klokken 08.00 fredag morgen var det åstedet for en tradisjon. I 2007 hoppet Olav Rustad i Veidekke i sjøen for første gang før jul sammen med noen kolleger. Siden har tradisjonen ballet på seg. Nå inviterer Rustad kolleger, samarbeidspartnere, naboer på Fiskebrygga og konkurrenter med på det årlige julebadet hvert år.

— I år var det nok rekord, jeg tror vi var 20 -30 personer som badet i dag, sier Rustad.

— Og hvordan var morgenbadet?

— For to år siden var det ni kuldegrader og minusgrader i vannet. Da var det kaldt. I år er det minus en halv grad i lufta og en i vannet, sier Rustad.

— Nesten lunka, med andre ord?

— Neeeeei, det var det ikke. Men ikke så kaldt som for to år siden, konstaterer isbaderen.

Grøt etterpå

For Rustad er godt vant med kaldt vann. Dette er nemlig som en helt vanlig fredag for ham. Isbaderen bader nemlig stort sett hver fredag mellom november og påske, i tillegg til om sommeren.

— I dag skal vi opp på kontoret og spise grøt etterpå. Det er en hyggelig førjulstradjisjon, sier han.

Kaldere før enn etter

Karin Heide Arnesen står på bryggekanten og snakker hakkete, men påstår at hun ikke fryser.

— Det var et sjokk å komme uti. Jeg var veldig opptatt av å kommme raskt opp igjen. Men akkurat nå er jeg ganske varm. Det var egentlig kaldere før jeg hoppet uti enn nå. Nå kan jeg godt stå her en stund, sier Heide Arnesen, som jobber i Kruse Smith.

Hun er fra Nord-Norge, og selv om det er mye kaldt vann der, har hun aldri følt seg fristet til å hoppe uti.

— Dette er absolutt første gang jeg bader om vinteren! Jeg er opplært til å unngå slike situasjoner. Men jeg tror nok jeg kommer til å gjøre det igjen. Ikke jevnlig, men en gang i året, det tror jeg nok jeg kommer til å gjøre, sier Heide Arnesen.