KRISTIANSAND: 21-åringen har sittet i over 200 dager i varetekt i påvente av hovedforhandlingen hvor han var tiltalt for en lang rekke straffbare forhold.

Retten har spesielt bemerket at mannen tidligere er dømt for å ha kjørt bil uten førerkort, og fortsetter med det samme.

«Det vises her til at han er funnet skyldig i 17 tilfeller av kjøring uten førerkort, to tilfeller med uforsiktig kjøring samt syv tilfeller av befatning med narkotika. Tiltaltes langvarige og hans nærmeste systematiske overtredelser av vegtrafikklovgivningen tyder på liten eller ingen respekt for lovregler som er fastsatt for å ivareta at trafikkanter kan bevege seg trygt i trafikken».

Retten skriver blant annet:

«Tiltalte skal straffedømmes for ett tilfelle av falsk anmeldelse, 17 tilfeller av kjøring uten førerkort, tre tilfeller med unnlatelse av å stanse for politikontroll, ett tilfelle av tyveri, to tilfeller med trusler, to tilfeller med uforsiktig kjøring, ett tilfelle av overtredelse av våpenloven, ett tilfelle av dokumentfalsk, syv tilfeller av bruk/besittelse av narkotika, ett tilfelle av å overlate kjøretøy til ikke— kvalifisert person, ett tilfelle av bruk av kjøretøy uten lovlig påsatte skilter samt ett tilfelle av bruk av bil som ikke var i forsvarlig /forskriftsmessig stand, i alt 38 lovovertredelser.

I straffeutmålingen i skjerpende retning kommer de allmennpreventive hensyn som gjør seg gjeldende ved de lovbrudd tiltalte er funnet skyldig i. Det vises her til hans våpen-/drapstrusler og hans gjentatte overtredelser av vegtrafikklovgivningen. Det er også skjerpende at tiltalte, som aldri har ervervet førekort og følgelig mangler grunnleggende opplæring av å kjøre bil, med sine gjentatte kjøringer, har utsatt andre trafikkanter for et betydelig skadepotensiale.

I samme retning trekker at tiltalte, trass i å være under etterforskning for lovbrudd, fortsetter med sin kriminelle aktivitet. Det vises her til at han er funnet skyldig i 17 tilfeller av kjøring uten førerkort, to tilfeller med uforsiktig kjøring samt syv tilfeller av befatning med narkotika. Tiltaltes langvarige og hans nærmeste systematiske overtredelser av vegtrafikklovgivningen tyder på liten eller ingen respekt for lovregler som er fastsatt for å ivareta at trafikkanter kan bevege seg trygt i trafikken.

Retten finner også tiltaltes anmeldelse av et oppdiktet tyveri av hans bil er skjerpende fordi dette representerte en unødvendig belastning av politiets ressurser».

I retten var politiadvokat Morten Formoe aktor, og 21-åringens forsvarer var advokat Jarle Rudi.

Retten bestod av tingrettsdommer Per Refsalen samt meddommerne Torun Bie Førland og Svein Anton Bjørnholmen.