PLASS TIL 23: Det var plass til 23 personer inne i benne bilen som forsøkte å ta seg ombord på Superspeed med billett utstedt for tre passasjerer. FOTO: TOLLVESENET Foto: Tollvesenet

Kristiansand: De 23 asylsøkerne fra Kosovo, i alderen fra spedbarnsstadiet til godt voksne, hadde alle fått plass inne i den svenskregistrerte Chrysleren på vei fra Lyngdal til Kristiansand.

— Det formelig rant fra veggene inne i bilen da vi åpnet dørene, og det luktet ikke spesielt godt, sier kontorsjef Helge Breilid i tollvesenet til Fædrelandsvennen. – Det ynglet formelig av folk.

Billett til tre

Bilen var på vei inn på Superspeed da tollvesenet valgte å foreta en kontroll av utgående kjøretøyer. Tollerne ble betydelig overrasket da de oppdaget at det var 23 personer inne i bilen. Billetten ga adgang for tre passasjerer og bil.

— De forklarte til oss at de var på vei til en fest i København. I stedet for tur til nabolandet, ble de fraktet til Kristiansand politistasjon, forteller kontorsjef Breilid.

- Kontrollerer dere ofte personer og kjøretøyer på vei ut av landet?

— Ja. Vi gjennomfører stikkprøvekontroller, og det mange ganger oppdaget at noen forsøker å ta med seg for eksempel tyvegods ut av landet, sier Breilid.

Ulovlig

— Politiet har inndratt førerkortet til asylsøkeren som kjørte bilen. Samtlige som var i bilen er asylsøkere bosatt i et mottak i Lyngdal. Ingen av de 23 asylsøkerne hadde lov til å forlate landet. De har ikke identifikasjonspapirer som gjør det mulig å reise ut av landet, opplyser politiinspektør Magnus Adreassen ved utlendingsavsnittet til Agder politidistrikt.

– De fleste av de 23 måtte ta bussen tilbake til Lyngdal. Sjåføren må påregne en reaksjon fra politiet, sier politiinspektøren.

Han er godt fornøyd med at tollvesenet klarer å stanse slike ulovligheter.

– Myndighetene har gitt tollvesenet hjemmel til å stoppe folk og ta slike stikkprøvekontroller som i dette tilfellet, og det er bra at asylsøkerne blir stoppet fordi de ikke har lov til å forlate landet, sier Andreassen.

Color Line kontrollerer også

— Dette var overraskende. Heldigvis er det sjelden vi har slike tilfeller som asylsøkerne fra Lyngdal. Men, av og til oppdager vi flere passasjerer i en bil enn det billetten viser, forteller linjedirektør Odd Grønberg i Color Line til Fædrelandsvennen.

– For oss er det viktig at folk er ærlige og ikke tar med seg flere om bord enn billetten viser. For vår del foretas det en slags opptelling ved innsjekking og ombordkjøring. Som ferjeselskap skal vi til enhver tid ha navn på samtlige som er om bord, og vite det nøyaktige antall passasjerer. Det er svært uheldig om noen forsøker å ta seg om bord uten at vi vet hvem som er med på seilingene. Men, heldigvis er det svært sjelden vi opplever at noen forsøker å bli tyvpassasjer, sier Grønberg.